Ägg. rom. kaviar

Ägg rått

Ägg är ett livsmedel som har många näringsämnen och är ett bra och prisvärt alternativ för att få i sig proteiner, vitaminer och mineraler. Det är även ett bra val för att fylla på kroppens energireserv. Det finns olika sätt att tillaga ägg som till exempel stekt, kokt, äggröra, omelett eller rått.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)137Energi
Energi (kj)575
Protein (g)12.2Makronutrienter
Fett totalt (g)9.73
Kolhydrater, tillg. (g)0.4
Kalcium (mg)52Mineraler
Järn (mg)1.7
Fosfor (mg)184
Selen (µg)22.6
Zink (mg)1.3
Magnesium (mg)12
Folat (µg)85.8
Jod (µg)42
Kalium (mg)132
Natrium (mg)142
Salt, NaCl (g)0.4
Vitamin A (RE/µg)233.2Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.1
Vitamin B12 (µg)1.47
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)3.7
Vitamin E (mg)5.6
Vitamin K (µg)30.2
Retinol (µg)233
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.08
Riboflavin (mg)0.45
Niacin (mg)0
Niacinekvivalenter (NE/mg)3.1
Sockerarter tot. (g)0.4Sockerarter
Monosackarider (g)0.4
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)2.6Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)1.9
Stearinsyra C18:0 (g)0.7
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)4Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.2
Oljesyra C18:1 (g)3.7
Summa fleromättade fettsyror (g)1.5Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)1.1
Linolensyra C18:3 (g)0.1
Arakidonsyra C20:4 (g)0.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0.1
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)340
Vatten (g)76.3
Alkohol (g)0
Aska (g)0.8
Avfall (skal, etc)(%)12
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen