Ägg. rom. kaviar

Äggula rå

Ägg är ett livsmedel som innehåller en mängd näringsämnen. I ägget finns det närmare 20 olika aminosyror och en hel del vitaminer och mineraler. Särskilt rikt är ägget på protein, omega-3-fettsyror, järn och selen. För att få ut mesta möjliga näring från ägget bör det intas rått.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)319Energi
Energi (kj)1334
Protein (g)15.6Makronutrienter
Fett totalt (g)28.6
Kolhydrater, tillg. (g)0.6
Kalcium (mg)141Mineraler
Järn (mg)3.1
Fosfor (mg)522
Selen (µg)58.6
Zink (mg)3.4
Magnesium (mg)14
Folat (µg)241
Jod (µg)76
Kalium (mg)108
Natrium (mg)65
Salt, NaCl (g)0.2
Vitamin A (RE/µg)702.5Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.23
Vitamin B12 (µg)3.88
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)9.12
Vitamin E (mg)16.7
Vitamin K (µg)80.8
Retinol (µg)702
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.23
Riboflavin (mg)0.57
Niacin (mg)0
Niacinekvivalenter (NE/mg)3.9
Sockerarter tot. (g)0.6Sockerarter
Monosackarider (g)0.3
Disackarider (g)0.3
Summa mättade fettsyror (g)7.6Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)5.5
Stearinsyra C18:0 (g)1.9
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)11.7Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.7
Oljesyra C18:1 (g)10.9
Summa fleromättade fettsyror (g)4.3Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)3.2
Linolensyra C18:3 (g)0.3
Arakidonsyra C20:4 (g)0.3
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0.3
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)992
Vatten (g)49
Alkohol (g)0
Aska (g)2.3
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen