Fisk. skaldjur

Gädda rå

Gädda är en fiskart som finns i sötvatten och som ses som mycket fördelaktig för människors hälsa. Fisken är rik på mineraler, fettsyror, vitaminer och antioxidanter som alla bidrar till en hälsosam kost. Fisken är en bra källa till järn och är även ett bra tillskott av omega-3-fettsyror som kan bidra till att sänka kolesterolet och minska risken för hjärtsjukdomar. Gäddan har också visat sig ha positiva effekter på immunförsvaret och kan bidra till en bättre hudhälsa.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)84Energi
Energi (kj)353
Protein (g)20.2Makronutrienter
Fett totalt (g)0.23
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)47Mineraler
Järn (mg)0.2
Fosfor (mg)239
Selen (µg)19.7
Zink (mg)0.8
Magnesium (mg)29
Folat (µg)10
Jod (µg)12
Kalium (mg)463
Natrium (mg)43
Salt, NaCl (g)0.1
Vitamin A (RE/µg)0Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.3
Vitamin B12 (µg)1.77
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)5.31
Vitamin E (mg)0.5
Vitamin K (µg)0.4
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.05
Riboflavin (mg)0.05
Niacin (mg)3.02
Niacinekvivalenter (NE/mg)6.7
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)0Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0.1
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)46.7
Vatten (g)78.3
Alkohol (g)0
Aska (g)1.2
Avfall (skal, etc)(%)47
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen