Fisk. skaldjur

Makrill rå

Makrill är en fisk som är en viktig del av den nordiska matkulturen. Den innehåller en rad viktiga näringsämnen som är viktiga för en hälsosam kost. Makrillen är en fettfisk som innehåller höga halter av både Omega 3-fettsyror och D-vitamin. Dessutom innehåller den höga halter av protein, vitaminer och mineraler.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)298Energi
Energi (kj)1248
Protein (g)17Makronutrienter
Fett totalt (g)25
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)15Mineraler
Järn (mg)0.8
Fosfor (mg)194
Selen (µg)60
Zink (mg)0.6
Magnesium (mg)24
Folat (µg)0
Jod (µg)63
Kalium (mg)367
Natrium (mg)43
Salt, NaCl (g)0.1
Vitamin A (RE/µg)15Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.61
Vitamin B12 (µg)7.4
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)5.4
Vitamin E (mg)0.4
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)15
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.1
Riboflavin (mg)0.28
Niacin (mg)8.3
Niacinekvivalenter (NE/mg)11.4
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)5.3Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)1.6
Palmitinsyra C16:0 (g)3
Stearinsyra C18:0 (g)0.5
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)9.1Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.9
Oljesyra C18:1 (g)2.9
Summa fleromättade fettsyror (g)7.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.4
Linolensyra C18:3 (g)0.3
Arakidonsyra C20:4 (g)0.3
EPA C20:5 (g)1.8
DPA C22:5 (g)0.3
DHA C22:6 (g)2.8
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)48.8
Vatten (g)55
Alkohol (g)0
Aska (g)1
Avfall (skal, etc)(%)41
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen