Fisk. skaldjur
Makrill rå
Makrill är en fisk som är en viktig del av den nordiska matkulturen. Den innehåller en rad viktiga näringsämnen som är viktiga för en hälsosam kost. Makrillen är en fettfisk som innehåller höga halter av både Omega 3-fettsyror och D-vitamin. Dessutom innehåller den höga halter av protein, vitaminer och mineraler.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 298 | Energi |
Energi (kj) | 1248 | |
Protein (g) | 17 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 25 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 0 | |
Kalcium (mg) | 15 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.8 | |
Fosfor (mg) | 194 | |
Selen (µg) | 60 | |
Zink (mg) | 0.6 | |
Magnesium (mg) | 24 | |
Folat (µg) | 0 | |
Jod (µg) | 63 | |
Kalium (mg) | 367 | |
Natrium (mg) | 43 | |
Salt, NaCl (g) | 0.1 | |
Vitamin A (RE/µg) | 15 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.61 | |
Vitamin B12 (µg) | 7.4 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 5.4 | |
Vitamin E (mg) | 0.4 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 15 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 0 | |
Tiamin (mg) | 0.1 | |
Riboflavin (mg) | 0.28 | |
Niacin (mg) | 8.3 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 11.4 | |
Sockerarter tot. (g) | 0 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 0 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 5.3 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 1.6 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 3 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.5 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 9.1 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.9 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 2.9 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 7.2 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.4 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.3 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.3 | |
EPA C20:5 (g) | 1.8 | |
DPA C22:5 (g) | 0.3 | |
DHA C22:6 (g) | 2.8 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 48.8 | |
Vatten (g) | 55 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 41 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket