Grönsaker. baljväxter. svamp
Gräslök
Denna växt är en av de äldsta kända örterna och har växt och odlats sedan forntiden. Den har en grön stjälk som ofta är markerad med tvärgående sektioner. Bladen är smala och långa och har en speciell frisk smak. Man kan använda den som krydda eller som färsk sallad. Den innehåller många näringsämnen som är bra för kroppen.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 28 | Energi |
Energi (kj) | 116 | |
Protein (g) | 2.8 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 0.6 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 1.7 | |
Kalcium (mg) | 77 | Mineraler |
Järn (mg) | 1.3 | |
Fosfor (mg) | 51 | |
Selen (µg) | 0.5 | |
Zink (mg) | 0.4 | |
Magnesium (mg) | 17 | |
Folat (µg) | 64 | |
Jod (µg) | 2 | |
Kalium (mg) | 215 | |
Natrium (mg) | 3 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 283.3 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.22 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 41 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 1.6 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 3400 | |
Tiamin (mg) | 0.07 | |
Riboflavin (mg) | 0.2 | |
Niacin (mg) | 0.6 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 1.07 | |
Sockerarter tot. (g) | 1.7 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 1.7 | |
Disackarider (g) | 0 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.1 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.1 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.4 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.1 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.3 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.3 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 92 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket