Grönsaker. baljväxter. svamp

Gröna bönor

Bönor är en av de mest populära baljväxterna som har använts i matlagningen under många århundraden. De har en mild, nötig smak och är rika på näringsämnen som protein, kolhydrater, folat och vitaminer. De har även ett högt innehåll av kostfiber som kan bidra till att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)27Energi
Energi (kj)113
Protein (g)2.1Makronutrienter
Fett totalt (g)0.4
Kolhydrater, tillg. (g)2.1
Kalcium (mg)52Mineraler
Järn (mg)1
Fosfor (mg)38
Selen (µg)1
Zink (mg)0.4
Magnesium (mg)25
Folat (µg)58
Jod (µg)2
Kalium (mg)286
Natrium (mg)0
Salt, NaCl (g)0
Vitamin A (RE/µg)21Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.06
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)8
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.4
Vitamin K (µg)43
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)179
Tiamin (mg)0.12
Riboflavin (mg)0.09
Niacin (mg)0.8
Niacinekvivalenter (NE/mg)1.1
Sockerarter tot. (g)2.2Sockerarter
Monosackarider (g)2.2
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)0.1Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0.1
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0.1
Arakidonsyra C20:4 (g)0.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)91.3
Alkohol (g)0
Aska (g)0.7
Avfall (skal, etc)(%)6
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen