Grönsaker. baljväxter. svamp

Grönsallat m. vinägrettsås

Grönsallat är ett näringsrikt grönsak som är uppskattat som en del av sallader, som både kan serveras som en självständig rätt eller som en tillbehör. Det serveras ofta med en lätt vinägrettsås. Grönsallat innehåller en rad vitaminer, mineraler och antioxidanter som alla bidrar till god hälsa.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)130Energi
Energi (kj)543
Protein (g)1Makronutrienter
Fett totalt (g)12.91
Kolhydrater, tillg. (g)2.6
Kalcium (mg)36Mineraler
Järn (mg)0.5
Fosfor (mg)30
Selen (µg)0.4
Zink (mg)0.2
Magnesium (mg)14
Folat (µg)71
Jod (µg)50
Kalium (mg)176
Natrium (mg)393
Salt, NaCl (g)1
Vitamin A (RE/µg)22.9Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.07
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)15.1
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)3.7
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)274
Tiamin (mg)0.05
Riboflavin (mg)0.02
Niacin (mg)0.38
Niacinekvivalenter (NE/mg)0.55
Sockerarter tot. (g)1.6Sockerarter
Monosackarider (g)1.5
Disackarider (g)0.1
Summa mättade fettsyror (g)0.9Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0.6
Stearinsyra C18:0 (g)0.2
Arakidinsyra C20:0 (g)0.1
Summa enkelomättade fettsyror (g)7.8Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)7.5
Summa fleromättade fettsyror (g)3.6Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)2.4
Linolensyra C18:3 (g)1.1
Arakidonsyra C20:4 (g)1.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)81.3
Alkohol (g)0
Aska (g)1.4
Avfall (skal, etc)(%)5.1
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen