Grönsaker. baljväxter. svamp
Kantarell gul rå
Kantarell är en svamp som härstammar från familjen Cantharellaceae. Denna gulaktiga svamp är en av de mest populära och vanligaste svamparna som växer i skogen. Den är rik på vitaminer och mineraler, har låg sockerhalt och är ett utmärkt komplement till olika maträtter. Det finns många sätt att använda kantarell på, så som att steka den, använda den som fyllning eller finhacka den och använda den som smaksättare.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 24 | Energi |
Energi (kj) | 102 | |
Protein (g) | 1.7 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 0.33 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 2 | |
Kalcium (mg) | 3 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.6 | |
Fosfor (mg) | 40 | |
Selen (µg) | 0 | |
Zink (mg) | 0.7 | |
Magnesium (mg) | 7 | |
Folat (µg) | 4.2 | |
Jod (µg) | 2.1 | |
Kalium (mg) | 384 | |
Natrium (mg) | 1 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 75.4 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.02 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 15.37 | |
Vitamin E (mg) | 0 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 906 | |
Tiamin (mg) | 0.04 | |
Riboflavin (mg) | 0.13 | |
Niacin (mg) | 3.94 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 4.23 | |
Sockerarter tot. (g) | 0 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 0 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.1 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.1 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.2 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.1 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.1 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 92 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 7.2 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket