Grönsaker. baljväxter. svamp

Mangold

Mangold är en grönsak som delas in i två olika grupper – bladmangold och rotmangold. De karaktäriseras av sina långa, smala stjälkar och skördas ofta i tidiga vår och sen höst. De kräver väldränerad jord och har höga nivåer av vitamin C, folat och kalium.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)21Energi
Energi (kj)89
Protein (g)1.8Makronutrienter
Fett totalt (g)0.2
Kolhydrater, tillg. (g)2.6
Kalcium (mg)51Mineraler
Järn (mg)1.8
Fosfor (mg)46
Selen (µg)0.5
Zink (mg)0.6
Magnesium (mg)81
Folat (µg)30
Jod (µg)4
Kalium (mg)380
Natrium (mg)215
Salt, NaCl (g)0.5
Vitamin A (RE/µg)165Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.2
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)30
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)1.5
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)1980
Tiamin (mg)0.04
Riboflavin (mg)0.09
Niacin (mg)0.4
Niacinekvivalenter (NE/mg)0.7
Sockerarter tot. (g)0.3Sockerarter
Monosackarider (g)0.2
Disackarider (g)0.1
Summa mättade fettsyror (g)0Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0
Linolensyra C18:3 (g)0.1
Arakidonsyra C20:4 (g)0.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)93
Alkohol (g)0
Aska (g)1.6
Avfall (skal, etc)(%)8
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen