Grönsaker. baljväxter. svamp
Sojabönsgroddar
Sojabönsgroddar är en typ av baljväxt som används som mat i olika kulturer. De är rika på protein och innehåller andra näringsämnen som kolhydrater, fett och vitaminer. Det finns flera sätt att laga sojabönsgroddar, som till exempel att rosta dem, koka dem eller steka dem. De är en bra källa till näring för den som vill få i sig mer vegetariska proteiner.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 146 | Energi |
Energi (kj) | 610 | |
Protein (g) | 13.1 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 6.7 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 7 | |
Kalcium (mg) | 67 | Mineraler |
Järn (mg) | 2.1 | |
Fosfor (mg) | 164 | |
Selen (µg) | 1 | |
Zink (mg) | 1.2 | |
Magnesium (mg) | 72 | |
Folat (µg) | 172 | |
Jod (µg) | 0 | |
Kalium (mg) | 484 | |
Natrium (mg) | 14 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 0.5 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.18 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 15 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0.2 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 6 | |
Tiamin (mg) | 0.34 | |
Riboflavin (mg) | 0.12 | |
Niacin (mg) | 1.1 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 3.28 | |
Sockerarter tot. (g) | 0.4 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0.2 | |
Disackarider (g) | 0.2 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.8 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.8 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0.8 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.7 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0.1 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 3.8 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 3.2 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.6 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.6 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 69 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1.6 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket