Grönsaker. baljväxter. svamp
Sparris grön el. vit färsk kokt.
Sparris är en grönsak som finns i både grön och vit färg och som är populär att koka och äta. Den är rik på näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer, och kan därför ge en sund boost till maten. På Livsmedelsverkets sida kan du läsa mer om vilka näringsämnen det finns i sparrisen som är färsk och kokt.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 27 | Energi |
Energi (kj) | 113 | |
Protein (g) | 3.1 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 0.2 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 2.4 | |
Kalcium (mg) | 22 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.7 | |
Fosfor (mg) | 52 | |
Selen (µg) | 0.2 | |
Zink (mg) | 0.9 | |
Magnesium (mg) | 18 | |
Folat (µg) | 119 | |
Jod (µg) | 4 | |
Kalium (mg) | 300 | |
Natrium (mg) | 2 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 26.7 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.15 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 33 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 2 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 320 | |
Tiamin (mg) | 0.11 | |
Riboflavin (mg) | 0.12 | |
Niacin (mg) | 1.1 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 1.62 | |
Sockerarter tot. (g) | 1.2 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 1 | |
Disackarider (g) | 0.2 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.1 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.1 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 92 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket