Grönsaker. baljväxter. svamp

Sparris grön el. vit färsk kokt.

Sparris är en grönsak som finns i både grön och vit färg och som är populär att koka och äta. Den är rik på näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer, och kan därför ge en sund boost till maten. På Livsmedelsverkets sida kan du läsa mer om vilka näringsämnen det finns i sparrisen som är färsk och kokt.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)27Energi
Energi (kj)113
Protein (g)3.1Makronutrienter
Fett totalt (g)0.2
Kolhydrater, tillg. (g)2.4
Kalcium (mg)22Mineraler
Järn (mg)0.7
Fosfor (mg)52
Selen (µg)0.2
Zink (mg)0.9
Magnesium (mg)18
Folat (µg)119
Jod (µg)4
Kalium (mg)300
Natrium (mg)2
Salt, NaCl (g)0
Vitamin A (RE/µg)26.7Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.15
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)33
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)2
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)320
Tiamin (mg)0.11
Riboflavin (mg)0.12
Niacin (mg)1.1
Niacinekvivalenter (NE/mg)1.62
Sockerarter tot. (g)1.2Sockerarter
Monosackarider (g)1
Disackarider (g)0.2
Summa mättade fettsyror (g)0Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)92
Alkohol (g)0
Aska (g)0.8
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen