Kött

Gris kött grillat

Gris är ett magert och saftigt kött som är populärt att grilla. Grillning är en mycket populär tillagningsteknik som ger djupa smaker och unika ytor. Griskött är en utmärkt källa till proteiner och näringsämnen som kalcium, fosfor, järn, kalium, selen, zink, vitamin A, vitamin B12 och vitamin B6. Genom att grilla grisköttet kan man bevara de nyttiga näringsämnena.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)183Energi
Energi (kj)765
Protein (g)22.7Makronutrienter
Fett totalt (g)10.25
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)11Mineraler
Järn (mg)1.5
Fosfor (mg)211
Selen (µg)11.8
Zink (mg)2.9
Magnesium (mg)29
Folat (µg)3.7
Jod (µg)13
Kalium (mg)300
Natrium (mg)174
Salt, NaCl (g)0.4
Vitamin A (RE/µg)10.6Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.54
Vitamin B12 (µg)0.64
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0.59
Vitamin E (mg)0.5
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)10.6
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.74
Riboflavin (mg)0.28
Niacin (mg)7.9
Niacinekvivalenter (NE/mg)12.06
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)4.4Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.2
Palmitinsyra C16:0 (g)2.6
Stearinsyra C18:0 (g)1.5
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)4.2Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.3
Oljesyra C18:1 (g)3.7
Summa fleromättade fettsyror (g)1.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.9
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)67.4
Vatten (g)65.5
Alkohol (g)0
Aska (g)1.5
Avfall (skal, etc)(%)21.9
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen