Kött
Lamm bog rå
Lamm är ett näringsrikt livsmedel som innehåller ett högt innehåll av flera viktiga näringsämnen. Det är en god källa till proteiner, järn, zink och vitamin B12. Det är även en rik källa till konjugerade linolsyror (CLA) som har vissa hälsofördelar. Rå lamm är även ett bra val för att undvika tillsatser som kan finnas i bearbetade livsmedel.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 134 | Energi |
Energi (kj) | 561 | |
Protein (g) | 20.1 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 5.9 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 0 | |
Kalcium (mg) | 5 | Mineraler |
Järn (mg) | 1.4 | |
Fosfor (mg) | 190 | |
Selen (µg) | 7.5 | |
Zink (mg) | 3.7 | |
Magnesium (mg) | 23 | |
Folat (µg) | 1 | |
Jod (µg) | 4.3 | |
Kalium (mg) | 310 | |
Natrium (mg) | 78 | |
Salt, NaCl (g) | 0.2 | |
Vitamin A (RE/µg) | 6.6 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.21 | |
Vitamin B12 (µg) | 2.36 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0.4 | |
Vitamin K (µg) | 8 | |
Retinol (µg) | 6.6 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 0 | |
Tiamin (mg) | 0.16 | |
Riboflavin (mg) | 0.24 | |
Niacin (mg) | 5.34 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 9 | |
Sockerarter tot. (g) | 0 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 0 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 2.4 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.2 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 1.2 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.8 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 2.4 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.1 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 2.2 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.4 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.3 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.1 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.1 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 63.2 | |
Vatten (g) | 73.1 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 30 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket