Kött

Lamm bog rå

Lamm är ett näringsrikt livsmedel som innehåller ett högt innehåll av flera viktiga näringsämnen. Det är en god källa till proteiner, järn, zink och vitamin B12. Det är även en rik källa till konjugerade linolsyror (CLA) som har vissa hälsofördelar. Rå lamm är även ett bra val för att undvika tillsatser som kan finnas i bearbetade livsmedel.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)134Energi
Energi (kj)561
Protein (g)20.1Makronutrienter
Fett totalt (g)5.9
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)5Mineraler
Järn (mg)1.4
Fosfor (mg)190
Selen (µg)7.5
Zink (mg)3.7
Magnesium (mg)23
Folat (µg)1
Jod (µg)4.3
Kalium (mg)310
Natrium (mg)78
Salt, NaCl (g)0.2
Vitamin A (RE/µg)6.6Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.21
Vitamin B12 (µg)2.36
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.4
Vitamin K (µg)8
Retinol (µg)6.6
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.16
Riboflavin (mg)0.24
Niacin (mg)5.34
Niacinekvivalenter (NE/mg)9
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)2.4Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.2
Palmitinsyra C16:0 (g)1.2
Stearinsyra C18:0 (g)0.8
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)2.4Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.1
Oljesyra C18:1 (g)2.2
Summa fleromättade fettsyror (g)0.4Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.3
Linolensyra C18:3 (g)0.1
Arakidonsyra C20:4 (g)0.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)63.2
Vatten (g)73.1
Alkohol (g)0
Aska (g)1
Avfall (skal, etc)(%)30
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen