Kött

Lamm kotlett rå

Lammkött är ett näringsrikt och magert livsmedel som är ett utmärkt val för att tillgodose kostens behov av protein, järn, selen och zink. Det är även en källa till vitamin B12 och B6, som är viktiga för en balanserad kost. Köttet är inte bara näringsrikt, det har också ett högt innehåll av fett, särskilt mejeriprodukter som fetaost. Det är även en källa till omega-3-fettsyror, som är viktiga för att hålla hjärnan och ögonen hälsosamma.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)232Energi
Energi (kj)972
Protein (g)19Makronutrienter
Fett totalt (g)17.3
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)12Mineraler
Järn (mg)1.5
Fosfor (mg)170
Selen (µg)4.6
Zink (mg)2.1
Magnesium (mg)21
Folat (µg)1
Jod (µg)4.6
Kalium (mg)260
Natrium (mg)72
Salt, NaCl (g)0.2
Vitamin A (RE/µg)20.2Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.29
Vitamin B12 (µg)0.88
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.4
Vitamin K (µg)14.5
Retinol (µg)20.2
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.17
Riboflavin (mg)0.21
Niacin (mg)5.93
Niacinekvivalenter (NE/mg)9.4
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)7.9Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.7
Palmitinsyra C16:0 (g)3.7
Stearinsyra C18:0 (g)2.6
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)6.7Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.4
Oljesyra C18:1 (g)6.1
Summa fleromättade fettsyror (g)0.9Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.6
Linolensyra C18:3 (g)0.2
Arakidonsyra C20:4 (g)0.2
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)69.9
Vatten (g)62.4
Alkohol (g)0
Aska (g)0.8
Avfall (skal, etc)(%)30
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen