Kött

Nöt fransyska rå

Nöt är ett livsmedel som består av fett och proteiner och som kan vara en del av en balanserad kost. Fransyska är en sorts nöt som är populär som en nyttig och näringsrik ingrediens i mat. Råa nötter innehåller fler näringsämnen än helt rostade nötter, och är ett utmärkt tillägg till en mångsidig diet.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)116Energi
Energi (kj)483
Protein (g)20.8Makronutrienter
Fett totalt (g)3.5
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)6Mineraler
Järn (mg)2.4
Fosfor (mg)185
Selen (µg)8
Zink (mg)4.8
Magnesium (mg)21
Folat (µg)13
Jod (µg)2.7
Kalium (mg)333
Natrium (mg)64
Salt, NaCl (g)0.2
Vitamin A (RE/µg)5Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.44
Vitamin B12 (µg)1.2
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0.5
Vitamin E (mg)0.1
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)4.4
Betakaroten/β-Karoten (µg)8
Tiamin (mg)0.08
Riboflavin (mg)0.27
Niacin (mg)3.5
Niacinekvivalenter (NE/mg)7.31
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)1.5Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)0.8
Stearinsyra C18:0 (g)0.5
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)1.4Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.1
Oljesyra C18:1 (g)1.2
Summa fleromättade fettsyror (g)0.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)53
Vatten (g)74.6
Alkohol (g)0
Aska (g)1.1
Avfall (skal, etc)(%)14
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen