Kyckling. fågel
Kalkon rå m. skinn
Kalkon är en typ av fågel som är ett allmänt förekommande livsmedel. Det är en mager och näringsrik köttkälla som är rik på protein, fett, mineraler och vitaminer. När kalkon är rå med skinn innehåller den fler fetter och är en god källa till omega-3-fettsyror. Det är också en bra källa till näringsämnen som järn, selen och vitamin B6.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 126 | Energi |
Energi (kj) | 527 | |
Protein (g) | 21 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 4.6 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 0 | |
Kalcium (mg) | 7 | Mineraler |
Järn (mg) | 1.1 | |
Fosfor (mg) | 190 | |
Selen (µg) | 5 | |
Zink (mg) | 2 | |
Magnesium (mg) | 22 | |
Folat (µg) | 9 | |
Jod (µg) | 2.2 | |
Kalium (mg) | 285 | |
Natrium (mg) | 55 | |
Salt, NaCl (g) | 0.1 | |
Vitamin A (RE/µg) | 38 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.43 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.4 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 1.4 | |
Vitamin E (mg) | 0.5 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 38 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 0 | |
Tiamin (mg) | 0.08 | |
Riboflavin (mg) | 0.1 | |
Niacin (mg) | 8 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 11.85 | |
Sockerarter tot. (g) | 0 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 0 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 1.5 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.1 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 1 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.4 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 1.2 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.1 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 1 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 1.4 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 1 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.1 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.1 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0.1 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 81 | |
Vatten (g) | 73.5 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.9 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 28 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket