Lever, njure & tunga
Svensk mat är känd för att vara hälsosam och välbalanserad. Lever, njure och tunga är alla delikatesser som ofta finns på menyn.Lever är rik på järn, vitamin A och B-vitaminer. Det är också en bra källa till protein och kolhydrater. Det är dock viktigt att notera att lever innehåller mycket kolesterol och bör därför inte ätas i för stora mängder. Det bör också noteras att det innehåller höga mängder av vitamin A och därför bör man inte äta det i för stora mängder.
Njure är också rik på järn och protein, samt vitaminer och mineraler som zink och selen. Det är också en bra källa till omega-3 fettsyror.Tunga är en bra källa till protein, järn och vitamin B12. Det är också rikt på zink och selen.
Sammantaget är lever, njure och tunga alla bra källor till viktiga näringsämnen. Men eftersom de också innehåller höga mängder kolesterol, bör man äta dem med måtta. Speciellt det gäller lever, då det innehåller höga mängder vitamin A, bör man vara försiktig med att äta det för ofta eller i för stora mängder.
Livsmedel i den här kategorin
- Gris blod rått
- Gris hjärta rå
- Gris lever rå
- Gris lever tillagad
- Gris njure rå
- Gris tunga rå
- Kalv bräss rå
- Kalv lever rå
- Kalv njure rå
- Kalv tunga rå
- Kyckling hjärta rå
- Kyckling lever rå
- Kyckling lever stekt
- Kyckling lever ugnsstekt
- Kyckling mage rå
- Lamm bräss rå
- Lamm hjärta rå
- Lamm lever rå
- Lamm njure rå
- Lamm tunga rå
- Nöt blod rått
- Nöt kalv hjärta
- Nöt kalv lever tillagad
- Nöt lever panerad stekt
- Nöt lever rå
- Nöt lever stekt
- Nöt njure rå
- Nöt oxtunga rimmad kokt
- Nöt oxtunga rimmad rå
- Nöt oxtunga rå
- Ren lever rå