Lever. njure. tunga etc.

Nöt blod rått

Nötblod är ett livsmedel som ofta används inom matlagning. Det är ett animaliskt näringsämne som vanligtvis kommer från nötkreatur och som har högt innehåll av järn. Det kan tillagas på olika sätt, till exempel stekt, kokt eller rått. På sidan https://www.livsmedelsdata.se/lever-njure-tunga-etc/noet-blod-raatt/ kan man läsa mer om näringsinnehållet i nötblod.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)70Energi
Energi (kj)294
Protein (g)16.4Makronutrienter
Fett totalt (g)0.4
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)7Mineraler
Järn (mg)35.5
Fosfor (mg)23
Selen (µg)9
Zink (mg)0.4
Magnesium (mg)2
Folat (µg)12
Jod (µg)0
Kalium (mg)43
Natrium (mg)330
Salt, NaCl (g)0.8
Vitamin A (RE/µg)28Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.01
Vitamin B12 (µg)0.6
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0.1
Vitamin E (mg)0.4
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)28
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.09
Riboflavin (mg)0.03
Niacin (mg)0.8
Niacinekvivalenter (NE/mg)3.81
Sockerarter tot. (g)0.1Sockerarter
Monosackarider (g)0.1
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)0.1Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)190
Vatten (g)81.8
Alkohol (g)0
Aska (g)1.4
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen