Lever. njure. tunga etc.

Nöt njure rå

Nöt njure är en populär ingrediens som används i matlagning. Det är en råvara som kommer från nötboskap och har en hög näringshalt. Njure innehåller bland annat höga mängder järn, zink, selen, koppar och protein, vilket gör den till ett utmärkt livsmedel för att höja intaget av dessa näringsämnen. Nöt njure kan användas på många olika sätt, såsom att steka, koka, ånga eller baka.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)113Energi
Energi (kj)473
Protein (g)15.8Makronutrienter
Fett totalt (g)5.1
Kolhydrater, tillg. (g)0.9
Kalcium (mg)15Mineraler
Järn (mg)7.2
Fosfor (mg)230
Selen (µg)124
Zink (mg)1.6
Magnesium (mg)10
Folat (µg)80
Jod (µg)4.2
Kalium (mg)189
Natrium (mg)195
Salt, NaCl (g)0.5
Vitamin A (RE/µg)210.7Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.43
Vitamin B12 (µg)31
Vitamin C (mg)9
Vitamin D (µg)1
Vitamin E (mg)0.3
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)205
Betakaroten/β-Karoten (µg)68
Tiamin (mg)0.39
Riboflavin (mg)3.6
Niacin (mg)8.2
Niacinekvivalenter (NE/mg)11.1
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)2.1Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)1
Stearinsyra C18:0 (g)1
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)1.3Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.1
Oljesyra C18:1 (g)1.2
Summa fleromättade fettsyror (g)0.3Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.2
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)375
Vatten (g)77
Alkohol (g)0
Aska (g)1.2
Avfall (skal, etc)(%)10
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen