Lever. njure. tunga etc.
Nöt njure rå
Nöt njure är en populär ingrediens som används i matlagning. Det är en råvara som kommer från nötboskap och har en hög näringshalt. Njure innehåller bland annat höga mängder järn, zink, selen, koppar och protein, vilket gör den till ett utmärkt livsmedel för att höja intaget av dessa näringsämnen. Nöt njure kan användas på många olika sätt, såsom att steka, koka, ånga eller baka.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 113 | Energi |
Energi (kj) | 473 | |
Protein (g) | 15.8 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 5.1 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 0.9 | |
Kalcium (mg) | 15 | Mineraler |
Järn (mg) | 7.2 | |
Fosfor (mg) | 230 | |
Selen (µg) | 124 | |
Zink (mg) | 1.6 | |
Magnesium (mg) | 10 | |
Folat (µg) | 80 | |
Jod (µg) | 4.2 | |
Kalium (mg) | 189 | |
Natrium (mg) | 195 | |
Salt, NaCl (g) | 0.5 | |
Vitamin A (RE/µg) | 210.7 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.43 | |
Vitamin B12 (µg) | 31 | |
Vitamin C (mg) | 9 | |
Vitamin D (µg) | 1 | |
Vitamin E (mg) | 0.3 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 205 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 68 | |
Tiamin (mg) | 0.39 | |
Riboflavin (mg) | 3.6 | |
Niacin (mg) | 8.2 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 11.1 | |
Sockerarter tot. (g) | 0 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 0 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 2.1 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.1 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 1 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 1 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 1.3 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.1 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 1.2 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.3 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.2 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 375 | |
Vatten (g) | 77 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1.2 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 10 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket