Lever. njure. tunga etc.

Nöt oxtunga rå

Oxtunga är ett näringsrikt livsmedel som ofta äter som en del av en köttbit. Det är ett magert kött som är rikt på järn, zink, koppar, fosfor, selen och B-vitaminer. Ofta är det en bra källa till kolesterol och innehåller köttets egna fett som är nödvändigt för en god hälsa. Oxtunga är ett utmärkt val för den som vill äta en riklig mängd proteiner och andra viktiga näringsämnen.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)176Energi
Energi (kj)734
Protein (g)16.2Makronutrienter
Fett totalt (g)12.4
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)9Mineraler
Järn (mg)2.6
Fosfor (mg)175
Selen (µg)9
Zink (mg)3.1
Magnesium (mg)18
Folat (µg)19
Jod (µg)2.3
Kalium (mg)295
Natrium (mg)97
Salt, NaCl (g)0.2
Vitamin A (RE/µg)14Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.12
Vitamin B12 (µg)4.9
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0.3
Vitamin E (mg)0.3
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)12
Betakaroten/β-Karoten (µg)24
Tiamin (mg)0.08
Riboflavin (mg)0.34
Niacin (mg)5
Niacinekvivalenter (NE/mg)7.97
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)5.9Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.3
Palmitinsyra C16:0 (g)3
Stearinsyra C18:0 (g)2.4
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)5Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.3
Oljesyra C18:1 (g)4.5
Summa fleromättade fettsyror (g)0.5Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.3
Linolensyra C18:3 (g)0.1
Arakidonsyra C20:4 (g)0.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)100
Vatten (g)70.5
Alkohol (g)0
Aska (g)0.9
Avfall (skal, etc)(%)25
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen