Nötter. frön
Paranötter
Paranötter är en populär nöt som ofta används som snacks och som är rik på näringsämnen. De innehåller många vitaminer och mineraler som tillsammans bidrar till en balanserad och frisk kost. Nötter är också ett utmärkt alternativ för att tillföra mättnad och energi, och de har också visat sig ha positiva hälsoeffekter.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 683 | Energi |
Energi (kj) | 2860 | |
Protein (g) | 14.2 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 67.8 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 0 | |
Kalcium (mg) | 176 | Mineraler |
Järn (mg) | 2.4 | |
Fosfor (mg) | 723 | |
Selen (µg) | 225 | |
Zink (mg) | 3.8 | |
Magnesium (mg) | 400 | |
Folat (µg) | 5.3 | |
Jod (µg) | 0 | |
Kalium (mg) | 623 | |
Natrium (mg) | 0 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 0.6 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.33 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 6.1 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 5 | |
Tiamin (mg) | 0.73 | |
Riboflavin (mg) | 0 | |
Niacin (mg) | 0.48 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 2.9 | |
Sockerarter tot. (g) | 1.8 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 1.8 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 15.4 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 9.2 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 6 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0.1 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 20.1 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.2 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 19.9 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 29.2 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 29.2 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 1.8 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 3.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 52 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket