Pasta, ris, gryn

Det viktigaste att tänka på när man äter pasta, ris och gryn är att välja en balanserad portion och att variera med olika sorter för att få i sig en bra mängd näringsämnen. Det är också bra att välja fullkornsvarianter så ofta som möjligt för att få i sig mer fibrer och näringsämnen.

Pasta

Pasta är gjord av durumvete, vilket ger den en hög proteinhalt samt B-vitaminer och mineraler som järn och zink. Det är viktigt att notera att pasta också innehåller höga mängder kolhydrater, så det bör inte ätas i för stora mängder om man följer en kost med lågt kolhydratintag.

Ris

Ris är en annan vanlig kolhydratkälla, och det finns flera olika sorter med varierande näringsinnehåll. Vitt ris är känt för att innehålla mindre näring än fullkornsis, men det är fortfarande en bra källa till B-vitaminer och mineraler. Fullkornsis har däremot en högre mängd fibrer, protein och näringsämnen.

Gryn

Gryn är en annan kolhydratkälla som är bra för kosthållningen. Det finns många olika sorter som havre, quinoa och bulgur. Gryn är rika på fibrer, protein och näringsämnen som järn och zink. Det är också lågt i fett och kalorier.

Livsmedel i den här kategorin

Tillbaka till toppen