Pasta. ris. gryn
Ris basmati okokt
Ris är ett populärt livsmedel som används inom många kulturer och är ett viktigt näringsämne. Basmatiris är en speciell sort som är lättkokt och har långa korn. Det ger en delikat smak och är perfekt att använda som bas till maträtter. Näringsämnen i basmatiris som inte har kokats är bland annat kalcium, järn, fosfor och kolhydrater.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 359 | Energi |
Energi (kj) | 1501 | |
Protein (g) | 9.2 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 1 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 76.7 | |
Kalcium (mg) | 18 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.4 | |
Fosfor (mg) | 101 | |
Selen (µg) | 14 | |
Zink (mg) | 1.5 | |
Magnesium (mg) | 26 | |
Folat (µg) | 9 | |
Jod (µg) | 2.6 | |
Kalium (mg) | 76 | |
Natrium (mg) | 0 | |
Salt, NaCl (g) | 0 | |
Vitamin A (RE/µg) | 0 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.42 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 0 | |
Tiamin (mg) | 0.14 | |
Riboflavin (mg) | 0.05 | |
Niacin (mg) | 1.3 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 2.8 | |
Sockerarter tot. (g) | 0.2 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 0.2 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.2 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.2 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0.3 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0.3 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.3 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.3 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 12 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.6 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket