Potatis

Potatis Swift kokt m. salt

Potatis är en av de vanligaste och mest använda ingredienserna i svensk matlagning. Potatis Swift är en av de mest använda potatissorterna och är känd för sin fina konsistens. När potatisen är kokt med salt har den en mjuk och saftig konsistens och är rik på näringsämnen som kolhydrater, protein och vitaminer.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)62Energi
Energi (kj)258
Protein (g)1.5Makronutrienter
Fett totalt (g)0.1
Kolhydrater, tillg. (g)12.5
Kalcium (mg)5Mineraler
Järn (mg)0.4
Fosfor (mg)35
Selen (µg)0
Zink (mg)0.2
Magnesium (mg)18
Folat (µg)37
Jod (µg)2.7
Kalium (mg)282
Natrium (mg)42
Salt, NaCl (g)0.1
Vitamin A (RE/µg)1.8Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.12
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)17.5
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.2
Vitamin K (µg)1.2
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)21
Tiamin (mg)0.03
Riboflavin (mg)0.03
Niacin (mg)1.3
Niacinekvivalenter (NE/mg)1.55
Sockerarter tot. (g)3.1Sockerarter
Monosackarider (g)2.8
Disackarider (g)0.4
Summa mättade fettsyror (g)0Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)83
Alkohol (g)0
Aska (g)0.8
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen