Potatis
Potatis Swift kokt m. salt
Potatis är en av de vanligaste och mest använda ingredienserna i svensk matlagning. Potatis Swift är en av de mest använda potatissorterna och är känd för sin fina konsistens. När potatisen är kokt med salt har den en mjuk och saftig konsistens och är rik på näringsämnen som kolhydrater, protein och vitaminer.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 62 | Energi |
Energi (kj) | 258 | |
Protein (g) | 1.5 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 0.1 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 12.5 | |
Kalcium (mg) | 5 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.4 | |
Fosfor (mg) | 35 | |
Selen (µg) | 0 | |
Zink (mg) | 0.2 | |
Magnesium (mg) | 18 | |
Folat (µg) | 37 | |
Jod (µg) | 2.7 | |
Kalium (mg) | 282 | |
Natrium (mg) | 42 | |
Salt, NaCl (g) | 0.1 | |
Vitamin A (RE/µg) | 1.8 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.12 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 17.5 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0.2 | |
Vitamin K (µg) | 1.2 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 21 | |
Tiamin (mg) | 0.03 | |
Riboflavin (mg) | 0.03 | |
Niacin (mg) | 1.3 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 1.55 | |
Sockerarter tot. (g) | 3.1 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 2.8 | |
Disackarider (g) | 0.4 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 83 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 0.8 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket