Rätter
Blodpalt
En klassisk rätt som innehåller såväl animaliska som vegetabiliska ingredienser är en rätt som man ofta hör talas om. Den består av en blandning av köttfärs och havregryn som formas till bollar och kokas. För att förbättra smaken tillsätts även olika kryddor som exempelvis persilja, lök, vitlök och salt. Rätten serveras vanligtvis med potatismos och rårörda lingon eller sylt.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 170 | Energi |
Energi (kj) | 712 | |
Protein (g) | 8.6 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 4.2 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 21.9 | |
Kalcium (mg) | 18 | Mineraler |
Järn (mg) | 13.3 | |
Fosfor (mg) | 123 | |
Selen (µg) | 3 | |
Zink (mg) | 0.9 | |
Magnesium (mg) | 16 | |
Folat (µg) | 14 | |
Jod (µg) | 0 | |
Kalium (mg) | 170 | |
Natrium (mg) | 350 | |
Salt, NaCl (g) | 0.9 | |
Vitamin A (RE/µg) | 12 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.12 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.4 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 0.9 | |
Vitamin E (mg) | 0.2 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 12 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 0 | |
Tiamin (mg) | 0.11 | |
Riboflavin (mg) | 0.06 | |
Niacin (mg) | 1.7 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 3.28 | |
Sockerarter tot. (g) | 14.1 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 4.8 | |
Disackarider (g) | 9.3 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.5 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.4 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 1.4 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 1.3 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 1.9 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 1.6 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.3 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.3 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 60 | |
Vatten (g) | 58 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 2.6 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket