Rätter

Blodpalt

En klassisk rätt som innehåller såväl animaliska som vegetabiliska ingredienser är en rätt som man ofta hör talas om. Den består av en blandning av köttfärs och havregryn som formas till bollar och kokas. För att förbättra smaken tillsätts även olika kryddor som exempelvis persilja, lök, vitlök och salt. Rätten serveras vanligtvis med potatismos och rårörda lingon eller sylt.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)170Energi
Energi (kj)712
Protein (g)8.6Makronutrienter
Fett totalt (g)4.2
Kolhydrater, tillg. (g)21.9
Kalcium (mg)18Mineraler
Järn (mg)13.3
Fosfor (mg)123
Selen (µg)3
Zink (mg)0.9
Magnesium (mg)16
Folat (µg)14
Jod (µg)0
Kalium (mg)170
Natrium (mg)350
Salt, NaCl (g)0.9
Vitamin A (RE/µg)12Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.12
Vitamin B12 (µg)0.4
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0.9
Vitamin E (mg)0.2
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)12
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.11
Riboflavin (mg)0.06
Niacin (mg)1.7
Niacinekvivalenter (NE/mg)3.28
Sockerarter tot. (g)14.1Sockerarter
Monosackarider (g)4.8
Disackarider (g)9.3
Summa mättade fettsyror (g)0.5Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0.4
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)1.4Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)1.3
Summa fleromättade fettsyror (g)1.9Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)1.6
Linolensyra C18:3 (g)0.3
Arakidonsyra C20:4 (g)0.3
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)60
Vatten (g)58
Alkohol (g)0
Aska (g)2.6
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen