Rätter
Carbonara pastasås
En klassisk pastasås som är enkel att laga, men som ändå ger ett gott resultat. Den innehåller ägg, vitlök, bacon och parmesanost som ger en smakrik kombination. Såsen är ett utmärkt tillbehör till pasta och är enkel att variera med olika ingredienser. Genom att ta reda på vilka näringsämnen som finns i såsen kan man få koll på vad man stoppar i sig.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 286 | Energi |
Energi (kj) | 1198 | |
Protein (g) | 18.4 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 23.59 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 0.7 | |
Kalcium (mg) | 277 | Mineraler |
Järn (mg) | 1 | |
Fosfor (mg) | 291 | |
Selen (µg) | 14.3 | |
Zink (mg) | 2.2 | |
Magnesium (mg) | 21 | |
Folat (µg) | 32.6 | |
Jod (µg) | 74.8 | |
Kalium (mg) | 171 | |
Natrium (mg) | 854 | |
Salt, NaCl (g) | 2.1 | |
Vitamin A (RE/µg) | 223.9 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.12 | |
Vitamin B12 (µg) | 1.71 | |
Vitamin C (mg) | 0.3 | |
Vitamin D (µg) | 1.59 | |
Vitamin E (mg) | 2.4 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 216.2 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 91 | |
Tiamin (mg) | 0.18 | |
Riboflavin (mg) | 0.29 | |
Niacin (mg) | 1.09 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 5.2 | |
Sockerarter tot. (g) | 0.7 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0.2 | |
Disackarider (g) | 0.5 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 11.8 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 1.1 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0.3 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 1.3 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 6.2 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 2.5 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 7.9 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.5 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 7.1 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 1.6 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 1.2 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.2 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.2 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 172 | |
Vatten (g) | 53.1 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 4.1 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 3.9 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket