Rätter

Carbonara pastasås

En klassisk pastasås som är enkel att laga, men som ändå ger ett gott resultat. Den innehåller ägg, vitlök, bacon och parmesanost som ger en smakrik kombination. Såsen är ett utmärkt tillbehör till pasta och är enkel att variera med olika ingredienser. Genom att ta reda på vilka näringsämnen som finns i såsen kan man få koll på vad man stoppar i sig.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)286Energi
Energi (kj)1198
Protein (g)18.4Makronutrienter
Fett totalt (g)23.59
Kolhydrater, tillg. (g)0.7
Kalcium (mg)277Mineraler
Järn (mg)1
Fosfor (mg)291
Selen (µg)14.3
Zink (mg)2.2
Magnesium (mg)21
Folat (µg)32.6
Jod (µg)74.8
Kalium (mg)171
Natrium (mg)854
Salt, NaCl (g)2.1
Vitamin A (RE/µg)223.9Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.12
Vitamin B12 (µg)1.71
Vitamin C (mg)0.3
Vitamin D (µg)1.59
Vitamin E (mg)2.4
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)216.2
Betakaroten/β-Karoten (µg)91
Tiamin (mg)0.18
Riboflavin (mg)0.29
Niacin (mg)1.09
Niacinekvivalenter (NE/mg)5.2
Sockerarter tot. (g)0.7Sockerarter
Monosackarider (g)0.2
Disackarider (g)0.5
Summa mättade fettsyror (g)11.8Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)1.1
Laurinsyra C12:0 (g)0.3
Myristinsyra C14:0 (g)1.3
Palmitinsyra C16:0 (g)6.2
Stearinsyra C18:0 (g)2.5
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)7.9Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.5
Oljesyra C18:1 (g)7.1
Summa fleromättade fettsyror (g)1.6Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)1.2
Linolensyra C18:3 (g)0.2
Arakidonsyra C20:4 (g)0.2
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)172
Vatten (g)53.1
Alkohol (g)0
Aska (g)4.1
Avfall (skal, etc)(%)3.9
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen