Rätter
Gryta får i kål
Gryta är en klassisk rätt som ofta innehåller ett gäng olika näringsämnen. I en traditionell gryta får man ofta i grönsaker som kål, potatis och morötter, samt kött eller fisk. För att rätten ska bli ännu nyttigare är det en bra idé att laga den med lite olika örter och grönsaker, som kan ge den en extra smak och höja det näringsmässiga värdet. På den här sidan finns mer information om de olika näringsämnen som kan ingå i en gryta får i kål.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 54 | Energi |
Energi (kj) | 227 | |
Protein (g) | 6.7 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 1.85 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 2.1 | |
Kalcium (mg) | 23 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.5 | |
Fosfor (mg) | 69 | |
Selen (µg) | 2.3 | |
Zink (mg) | 1.2 | |
Magnesium (mg) | 12 | |
Folat (µg) | 5.7 | |
Jod (µg) | 29.4 | |
Kalium (mg) | 133 | |
Natrium (mg) | 240 | |
Salt, NaCl (g) | 0.6 | |
Vitamin A (RE/µg) | 3.2 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.09 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.36 | |
Vitamin C (mg) | 11.7 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0.1 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 2 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 14 | |
Tiamin (mg) | 0.04 | |
Riboflavin (mg) | 0.05 | |
Niacin (mg) | 1.78 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 2.98 | |
Sockerarter tot. (g) | 2.5 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 2.4 | |
Disackarider (g) | 0.2 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.8 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.1 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.4 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.2 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0.7 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0.7 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.2 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.1 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 19.3 | |
Vatten (g) | 87.1 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1.1 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 6.2 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket