Rätter

Gryta får i kål

Gryta är en klassisk rätt som ofta innehåller ett gäng olika näringsämnen. I en traditionell gryta får man ofta i grönsaker som kål, potatis och morötter, samt kött eller fisk. För att rätten ska bli ännu nyttigare är det en bra idé att laga den med lite olika örter och grönsaker, som kan ge den en extra smak och höja det näringsmässiga värdet. På den här sidan finns mer information om de olika näringsämnen som kan ingå i en gryta får i kål.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)54Energi
Energi (kj)227
Protein (g)6.7Makronutrienter
Fett totalt (g)1.85
Kolhydrater, tillg. (g)2.1
Kalcium (mg)23Mineraler
Järn (mg)0.5
Fosfor (mg)69
Selen (µg)2.3
Zink (mg)1.2
Magnesium (mg)12
Folat (µg)5.7
Jod (µg)29.4
Kalium (mg)133
Natrium (mg)240
Salt, NaCl (g)0.6
Vitamin A (RE/µg)3.2Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.09
Vitamin B12 (µg)0.36
Vitamin C (mg)11.7
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.1
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)2
Betakaroten/β-Karoten (µg)14
Tiamin (mg)0.04
Riboflavin (mg)0.05
Niacin (mg)1.78
Niacinekvivalenter (NE/mg)2.98
Sockerarter tot. (g)2.5Sockerarter
Monosackarider (g)2.4
Disackarider (g)0.2
Summa mättade fettsyror (g)0.8Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)0.4
Stearinsyra C18:0 (g)0.2
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0.7Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0.7
Summa fleromättade fettsyror (g)0.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)19.3
Vatten (g)87.1
Alkohol (g)0
Aska (g)1.1
Avfall (skal, etc)(%)6.2
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen