Rätter
Pesto hemlagad
Pesto är en sås som är vanlig att använda som tillbehör till pasta. Den består av en blandning av olivolja, pinjenötter, vitlök och basilika. Det finns många recept där ute för att göra sin egen hemlagade variant, som ger en unik smak till maten. Genom att använda hemlagad pesto får man reda på näringsinnehåll och ingredienser som annars inte är möjligt när det är köpt färdig.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 542 | Energi |
Energi (kj) | 2267 | |
Protein (g) | 11.6 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 54.49 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 1.3 | |
Kalcium (mg) | 274 | Mineraler |
Järn (mg) | 1.6 | |
Fosfor (mg) | 265 | |
Selen (µg) | 3.7 | |
Zink (mg) | 2 | |
Magnesium (mg) | 76 | |
Folat (µg) | 33.3 | |
Jod (µg) | 83.8 | |
Kalium (mg) | 308 | |
Natrium (mg) | 673 | |
Salt, NaCl (g) | 1.7 | |
Vitamin A (RE/µg) | 128.6 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.12 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.65 | |
Vitamin C (mg) | 4.1 | |
Vitamin D (µg) | 0.06 | |
Vitamin E (mg) | 12.1 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 72.6 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 667 | |
Tiamin (mg) | 0.11 | |
Riboflavin (mg) | 0.14 | |
Niacin (mg) | 0.77 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 3.17 | |
Sockerarter tot. (g) | 1 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0.2 | |
Disackarider (g) | 0.8 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 9.7 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0.6 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0.2 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.6 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 6.2 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 1.8 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0.2 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 33.8 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.5 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 33 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 8.1 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 7.4 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.7 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.7 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 18.2 | |
Vatten (g) | 25 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 3.7 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 12.6 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket