Rätter

Pesto hemlagad

Pesto är en sås som är vanlig att använda som tillbehör till pasta. Den består av en blandning av olivolja, pinjenötter, vitlök och basilika. Det finns många recept där ute för att göra sin egen hemlagade variant, som ger en unik smak till maten. Genom att använda hemlagad pesto får man reda på näringsinnehåll och ingredienser som annars inte är möjligt när det är köpt färdig.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)542Energi
Energi (kj)2267
Protein (g)11.6Makronutrienter
Fett totalt (g)54.49
Kolhydrater, tillg. (g)1.3
Kalcium (mg)274Mineraler
Järn (mg)1.6
Fosfor (mg)265
Selen (µg)3.7
Zink (mg)2
Magnesium (mg)76
Folat (µg)33.3
Jod (µg)83.8
Kalium (mg)308
Natrium (mg)673
Salt, NaCl (g)1.7
Vitamin A (RE/µg)128.6Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.12
Vitamin B12 (µg)0.65
Vitamin C (mg)4.1
Vitamin D (µg)0.06
Vitamin E (mg)12.1
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)72.6
Betakaroten/β-Karoten (µg)667
Tiamin (mg)0.11
Riboflavin (mg)0.14
Niacin (mg)0.77
Niacinekvivalenter (NE/mg)3.17
Sockerarter tot. (g)1Sockerarter
Monosackarider (g)0.2
Disackarider (g)0.8
Summa mättade fettsyror (g)9.7Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0.6
Laurinsyra C12:0 (g)0.2
Myristinsyra C14:0 (g)0.6
Palmitinsyra C16:0 (g)6.2
Stearinsyra C18:0 (g)1.8
Arakidinsyra C20:0 (g)0.2
Summa enkelomättade fettsyror (g)33.8Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.5
Oljesyra C18:1 (g)33
Summa fleromättade fettsyror (g)8.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)7.4
Linolensyra C18:3 (g)0.7
Arakidonsyra C20:4 (g)0.7
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)18.2
Vatten (g)25
Alkohol (g)0
Aska (g)3.7
Avfall (skal, etc)(%)12.6
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen