Vitaminer

Vitamin E

Det dagliga rekommenderade intaget (DRI) för E-vitamin är 12 mg.

Livsmedel som är rika på Vitamin E inkluderar nötter som mandel och hasselnöt, frön som sesam och pumpafrön, gröna bladgrönsaker som grönkål och sparris, samt oljor som solros- och rapsolja. Dessa livsmedel hjälper till att bibehålla en god hälsa genom att skydda kroppens celler mot skador från fria radikaler och hjälpa till med att upprätthålla hälsan på huden och nervsystemet.

Mat med vitamin E

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag (12 mg).
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. E/kcal
(mg)
Vit. E
(mg)
% DRIDRI
Mandeldryck osötad berikad0.192.924 %413,79
(62)
Vetegroddsolja0.171491 242 %8,05
(71)
Nässlor förvällda0.123.630 %333,33
(100)
Paprika röd0.122.622 %461,54
(102)
Mandeldryck berikad0.112.924 %413,79
(108)
Paprika grillad0.102.319 %521,74
(120)
Paprika grön gul röd0.09217 %600,00
(132)
Tångkaviar röd0.090.98 %1 333,33
(133)
Paprika förvälld0.092.521 %480,00
(134)
Paprika gul0.092.118 %571,43
(137)
Matlagningsbas m. soja fett 17%0.0916.4137 %73,17
(138)
Ål ugnsstekt hemlagad0.0938317 %31,58
(138)
Havremust pulver berikad0.0830250 %40,00
(143)
Fiskrom torsk sill rå0.081083 %120,00
(144)
Grönkål frysvara0.082.420 %500,00
(150)
Löjrom saltad0.081083 %120,00
(151)
Spenat färsk0.081.916 %631,58
(152)
Aloe vera-dryck naturell0.081.513 %800,00
(152)
Mâchesallat0.081.513 %800,00
(152)
Aprikos0.08433 %300,00
(153)
Ajvar relish0.085.445 %222,22
(156)
Persilja blad0.082.723 %444,44
(156)
Sparris grön el. vit färsk kokt. 0.07217 %600,00
(162)
Tomat krossad konserv. m. lag0.071.613 %750,00
(165)
Mangold0.071.513 %800,00
(168)
Solrosolja0.0760.5504 %19,83
(175)
Majonnäs äggfri0.0732.8273 %36,59
(177)
Vattenkrasse0.0718 %1 200,00
(180)
Grönsaker blandade fermenterade0.0718 %1 200,00
(180)
Paprika grön röd frysvara0.071.714 %705,88
(184)
Solrosfrö0.0640333 %30,00
(185)
Chilipeppar färsk0.062.924 %413,79
(194)
Broccoli kokt u. salt frysvara0.061.613 %750,00
(195)
Tomatpuré konc. konserv.0.065.143 %235,29
(198)
Spenat frysvara0.061.210 %1 000,00
(200)
Fefferoni konserv. inlagd0.061.19 %1 090,91
(207)
Gräslök0.061.613 %750,00
(210)
Isbergssallat0.060.87 %1 500,00
(210)
Sikrom Nordamerikansk0.0610.588 %114,29
(211)
Mangold röd småbladig färsk0.060.98 %1 333,33
(213)
Sparris grön kokt m. salt0.051.210 %1 000,00
(220)
Äggula rå eko.0.0517.8148 %67,42
(220)
Broccoli frysvara0.051.311 %923,08
(222)
Spenat fräst m. olja el. flytande margarin salt0.051.513 %800,00
(224)
Grönkål0.052.118 %571,43
(229)
Äggula rå0.0516.7139 %71,86
(229)
Tomat hel konserv. m. lag0.051.311 %923,08
(231)
Surströmming0.054.235 %285,71
(234)
Pastasås olika märken0.052.622 %461,54
(235)
Räka kokt0.053.933 %307,69
(237)
Ål inkokt hemlagad0.0519.3161 %62,18
(238)
Oliver svarta m. olja avrunna0.05758 %171,43
(243)
Tomat torkad m. olja0.059.176 %131,87
(251)
Kruksallat0.050.65 %2 000,00
(260)
Nässlor stuvade0.05325 %400,00
(264)
Squash0.040.65 %2 000,00
(280)
Sötmandel0.0425.2210 %47,62
(282)
Räka konserv. u. lag0.043.126 %387,10
(283)
Tomat torkad m. olja avrunnen0.04758 %171,43
(286)
Persika nektarin0.041.815 %666,67
(287)
Ägg kokt eko.0.045.949 %203,39
(287)
Ägg rått eko.0.045.949 %203,39
(287)
Mandelmjöl0.0425.5213 %47,06
(287)
Grönsaker ugnsstekta0.0418 %1 200,00
(288)
Bambuskott konserv. u. lag0.0418 %1 200,00
(288)
Morotsjuice0.041.412 %857,14
(291)
Hallon0.041.412 %857,14
(291)
Ägg rått0.045.647 %214,29
(294)
Ägg kokt0.045.647 %214,29
(294)
Påläggskaviar orökt0.047.563 %160,00
(299)
Kiwi grön0.042.218 %545,45
(300)
Broccoli0.041.613 %750,00
(300)
Tomat körsbärstomat röd0.0418 %1 200,00
(300)
Hasselnötter0.0425.8215 %46,51
(306)
Ägg stekt eko.0.047.764 %155,84
(307)
Bläckfisk friterad tillagad på restaurang0.0410.991 %110,09
(308)
Tomat0.040.76 %1 714,29
(309)
Tistelolja0.0434283 %35,29
(312)
Aprikos konserv. m. juice0.04217 %600,00
(312)
Pumpa0.0418 %1 200,00
(312)
Nässelsoppa0.041.412 %857,14
(317)
Ägg stekt0.047.361 %164,38
(317)
Tomatsås kryddstark0.04217 %600,00
(318)
Kumquat0.042.622 %461,54
(318)
Välling berikad0.042.420 %500,00
(320)
Grönkålssoppa0.041.210 %1 000,00
(320)
Huvudsallat0.040.65 %2 000,00
(320)
Hallon frysvara0.041.412 %857,14
(326)
Fransk omelett m. vatten0.046.353 %190,48
(328)
Sallad m. räkor sparris tomat champinjoner ägg0.042.622 %461,54
(328)
Tomatsalsa kall0.040.87 %1 500,00
(330)
Pesto m. basilika pinjenötter cashewnötter0.0421175 %57,14
(332)
Äggröra0.046.756 %179,10
(335)
Orientalisk sås m. grönsaker konserv.0.043.227 %375,00
(338)
Havtorn0.03325 %400,00
(344)
Tranbär0.031.613 %750,00
(345)
Lättmargarin fett 38% berikad typ Becel0.0312100 %100,00
(348)
Oliver gröna m. paprikafyllning avrunna0.034.437 %272,73
(349)
Skagenröra0.035.546 %218,18
(356)
Paprika grön0.030.65 %2 000,00
(360)

Visa fler livsmedel (+90)

Nötter & frön med vitamin E

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag (12 mg).
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. E/kcal
(mg)
Vit. E
(mg)
% DRIDRI
Solrosfrö0.0640333 %30,00
(185)
Sötmandel0.0425.2210 %47,62
(282)
Mandelmjöl0.0425.5213 %47,06
(287)
Hasselnötter0.0425.8215 %46,51
(306)
Mandelmassa0.0312100 %100,00
(460)
Pinjefrö0.0213108 %92,31
(643)
Jordnötter torkade0.029.176 %131,87
(773)
Jordnötter rostade0.016.655 %181,82
(1 100)
Jordnötter rostade saltade0.016.655 %181,82
(1 100)
Paranötter0.016.151 %196,72
(1 344)
Pistaschnötter0.015.243 %230,77
(1 398)
Chilinötter0.013.428 %352,94
(1 821)
Pumpafrö0.002.319 %521,74
(2 990)
Hampafrö m. skal0.001.714 %705,88
(3 127)
Vallmofrö0.00217 %600,00
(3 204)

Visa fler livsmedel (+5)

Fisk med vitamin E

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag (12 mg).
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. E/kcal
(mg)
Vit. E
(mg)
% DRIDRI
Ål ugnsstekt hemlagad0.0038317 %31,58
(138)
Sikrom Nordamerikansk0.0010.588 %114,29
(211)
Surströmming0.004.235 %285,71
(234)
Räka kokt0.003.933 %307,69
(237)
Ål inkokt hemlagad0.0019.3161 %62,18
(238)
Räka konserv. u. lag0.003.126 %387,10
(283)
Bläckfisk friterad tillagad på restaurang0.0010.991 %110,09
(308)
Ål varmrökt flatrökt0.0014.1118 %85,11
(364)
Räka friterad tillagad på restaurang0.0012.5104 %96,00
(372)
Tonfisk i olja konserv. avrunnen0.005.546 %218,18
(412)
Kräfta kokt0.00217 %600,00
(426)
Blåmussla kokt m. vin avrunnen0.003.126 %387,10
(437)
Ål varmrökt rundrökt0.00975 %133,33
(463)
Lax stekt m. salt0.005.546 %218,18
(482)
Lax odlad Norge fjordlax rå över disk0.004.941 %244,90
(497)
Lax varmrökt urtagen0.005.243 %230,77
(508)
Lax odlad Norge fjordlax rå förpackad0.004.941 %244,90
(514)
Ål rå0.00867 %150,00
(527)
Lax gravad0.003.731 %324,32
(538)
Lax kokt m. salt0.005.445 %222,22
(547)

Visa fler livsmedel (+10)

Ägg, rom & kaviar med vitamin E

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag (12 mg).
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. E/kcal
(mg)
Vit. E
(mg)
% DRIDRI
Fiskrom torsk sill rå0.081083 %120,00
(144)
Löjrom saltad0.081083 %120,00
(151)
Äggula rå eko.0.0517.8148 %67,42
(220)
Äggula rå0.0516.7139 %71,86
(229)
Ägg kokt eko.0.045.949 %203,39
(287)
Ägg rått eko.0.045.949 %203,39
(287)
Ägg kokt0.045.647 %214,29
(294)
Ägg rått0.045.647 %214,29
(294)
Påläggskaviar orökt0.047.563 %160,00
(299)
Ägg stekt eko.0.047.764 %155,84
(307)
Ägg stekt0.047.361 %164,38
(317)
Äggröra0.046.756 %179,10
(335)
Påläggskaviar original0.0311.697 %103,45
(428)
Påläggskaviar lätt0.026.655 %181,82
(491)
Påläggskaviar m. färskost0.026.453 %187,50
(540)
Stenbitsrom0.011.210 %1 000,00
(840)

Visa fler livsmedel (+6)

Rätter med vitamin E

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag (12 mg).
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. E/kcal
(mg)
Vit. E
(mg)
% DRIDRI
Ajvar relish0.085.445 %222,22
(156)
Majonnäs äggfri0.0732.8273 %36,59
(177)
Pastasås olika märken0.052.622 %461,54
(235)
Nässlor stuvade0.05325 %400,00
(264)
Grönsaker ugnsstekta0.0418 %1 200,00
(288)
Nässelsoppa0.041.412 %857,14
(317)
Tomatsås kryddstark0.04217 %600,00
(318)
Grönkålssoppa0.041.210 %1 000,00
(320)
Fransk omelett m. vatten0.046.353 %190,48
(328)
Sallad m. räkor sparris tomat champinjoner ägg0.042.622 %461,54
(328)
Tomatsalsa kall0.040.87 %1 500,00
(330)
Pesto m. basilika pinjenötter cashewnötter0.0421175 %57,14
(332)
Orientalisk sås m. grönsaker konserv.0.043.227 %375,00
(338)
Skagenröra0.035.546 %218,18
(356)
Pastasås m. tomat örtkryddor0.033.328 %363,64
(385)
Bearnaisesås hemlagad0.0315.1126 %79,47
(394)
Majonnäs m. solrosolja fett 80%0.0319.3161 %62,18
(408)
Tomatsås italiensk0.032.723 %444,44
(413)
Majonnäs fett 80%0.0319.3161 %62,18
(414)
Gryta ratatouille veg.0.031.513 %800,00
(416)
Majonnäs m. sojabönolja fett 80%0.0319.3161 %62,18
(421)
Dressing vinägrett fett 45%0.0311.697 %103,45
(421)
Majonnäs lätt fett 30%0.039.277 %130,43
(421)
Kebabsås vit fett 30%0.038.168 %148,15
(444)
Remouladsås0.0318.5154 %64,86
(459)

Visa fler livsmedel (+15)

Flingor, musli, gröt & välling med vitamin E

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag (12 mg).
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. E/kcal
(mg)
Vit. E
(mg)
% DRIDRI
Havremust pulver berikad0.0830250 %40,00
(143)
Välling berikad0.042.420 %500,00
(320)
Vetegroddar0.031192 %109,09
(381)
Välling fullkorn berikad0.031.916 %631,58
(442)
Frukostflingor fullkorn berikad typ Specialflingor0.031083 %120,00
(461)
Välling för barn pulver majs osötad berikad0.0210.789 %112,15
(519)
Välling för barn drickf. majs osötad berikad0.021.613 %750,00
(525)
Havrekli0.027.563 %160,00
(570)
Välling för barn drickf. mild havre osötad berikad0.021.210 %1 000,00
(630)
Välling för barn pulver havre osötad berikad0.028.773 %137,93
(634)

Grönsaker & baljväxter med vitamin E

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag (12 mg).
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. E/kcal
(mg)
Vit. E
(mg)
% DRIDRI
Nässlor förvällda0.123.630 %333,33
(100)
Paprika röd0.122.622 %461,54
(102)
Paprika grillad0.102.319 %521,74
(120)
Paprika grön gul röd0.09217 %600,00
(132)
Paprika förvälld0.092.521 %480,00
(134)
Paprika gul0.092.118 %571,43
(137)
Grönkål frysvara0.082.420 %500,00
(150)
Spenat färsk0.081.916 %631,58
(152)
Mâchesallat0.081.513 %800,00
(152)
Persilja blad0.082.723 %444,44
(156)
Sparris grön el. vit färsk kokt. 0.07217 %600,00
(162)
Tomat krossad konserv. m. lag0.071.613 %750,00
(165)
Mangold0.071.513 %800,00
(168)
Vattenkrasse0.0718 %1 200,00
(180)
Grönsaker blandade fermenterade0.0718 %1 200,00
(180)
Paprika grön röd frysvara0.071.714 %705,88
(184)
Chilipeppar färsk0.062.924 %413,79
(194)
Broccoli kokt u. salt frysvara0.061.613 %750,00
(195)
Tomatpuré konc. konserv.0.065.143 %235,29
(198)
Spenat frysvara0.061.210 %1 000,00
(200)

Visa fler livsmedel (+10)

RDI för vitamin E

Grupp/Ålder Rekommenderat intag per dag
Spädbarn och barn under 1 år 3 milligram
Barn 2-5 år 5 milligram
Barn 6-9 år 6 milligram
Flickor 10-13 år 7 milligram
Pojkar 10-13 år 8 milligram
Kvinnor 8 milligram
Män 10 milligram
Gravida 10 milligram
Ammande 11 milligram
Källa: Livsmedelsverket
Tillbaka till toppen