Vitaminer

Vitamin K

Det dagliga rekommenderade intaget (DRI) för K-vitamin är 75 µg.

I korthet: Vitamin K är en viktig faktor för att bibehålla god hälsa. Det finns två typer av vitamin K: K1 (fyllokinon) som finns i gröna bladgrönsaker och K2 (menakinoner) som finns i animaliska produkter. Både K1 och K2 är viktiga för att reglera blodets förmåga att koagulera och för att bygga och vårda starka ben. Matvaror med högt innehåll av vitamin K inkluderar grönkål, spinat, broccoli, kål

Mat med vitamin K

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag.
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. K/kcal
(µg)
Vit. K
(µg)
% DRIDRI
Mâchesallat19.8421377503 %19,89
(4)
Vattenkrasse16.6667250333 %30,00
(5)
Mangold röd småbladig färsk15.9375255340 %29,41
(5)
Nässlor förvällda15.1453604 %16,56
(5)
Spenat färsk14.875357476 %21,01
(5)
Spenat frysvara13260347 %28,85
(6)
Grönkål8.675347463 %21,61
(9)
Romansallat8.0625129172 %58,14
(9)
Broccoli kokt u. salt frysvara7.53846196261 %38,27
(10)
Kruksallat7.5230897.8130 %76,69
(10)
Brysselkål kokt6.63415272363 %27,57
(11)
Broccoli frysvara6.58333158211 %47,47
(11)
Ruccolasallat5.17143108.6145 %69,06
(15)
Isbergssallat3.1642944.359 %169,30
(24)
Broccoli2.54101.6135 %73,82
(30)
Squash1.926.635 %281,95
(39)
Gurka1.8769224.433 %307,38
(40)
Sparris grön kokt m. salt1.8545440.854 %183,82
(40)
Purjolök1.7833353.571 %140,19
(42)
Sockerärtor1.6675761.782 %121,56
(45)
Okra kokt u. salt1.64053 %187,50
(47)
Gröna bönor1.592594357 %174,42
(47)
Vitkål1.466674459 %170,45
(51)
Gröna bönor frysvara1.3314346.662 %160,94
(56)
Blomkål1.137527.336 %274,73
(66)
Vinbladsdolma m. ris konserv. veg.0.95679155207 %48,39
(78)
Rabarber tillagad u. socker0.8510.214 %735,29
(88)
Wokgrönsaker Classic wokade m. rapsolja0.74680935.147 %213,68
(100)
Kiwi grön0.73272740.354 %186,10
(102)
Paprika grön0.65555611.816 %635,59
(114)
Börek m. spenat fetaost veg.0.603398124.3166 %60,34
(124)
Rödkål0.5806451824 %416,67
(129)
Kyckling marinerad grillad m. skinn0.57425195.9128 %78,21
(131)
Fefferoni konserv. inlagd0.57368410.915 %688,07
(131)
Gröna ärtor frysvara0.55217438.151 %196,85
(136)
Vitkålssallad m. lingonsylt0.5409843344 %227,27
(139)
Kyckling bröstfilé tillagad u. skinn frysvara0.49081648.164 %155,93
(153)
Kyckling bröstfilé färsk stekt u. skinn0.48706956.575 %132,74
(154)
Pesto m. basilika pinjenötter cashewnötter0.475043276368 %27,17
(158)
Björnbär0.46046519.826 %378,79
(163)
Aronia0.4562521.929 %342,47
(164)
Wokgrönsaker Asiatiska wokade m. rapsolja0.42040820.627 %364,08
(178)
Kyckling pulled chicken tillagad m. marinad0.41804555.674 %134,89
(179)
Wokgrönsaker m. nudlar veg.0.3950623243 %234,38
(190)
Kalkon filé rå0.3867924155 %182,93
(194)
Kycklingsallad m. ananas paprika vitlöksdressing0.38533328.939 %259,52
(195)
Vinbär svarta0.3701328.538 %263,16
(203)
Sojabönor färska förvällda u. skal0.35692346.462 %161,64
(210)
Vinbär röda0.32708315.721 %477,71
(229)
Paprika grön gul röd0.31818279 %1 071,43
(236)

Visa fler livsmedel (+40)

Grönsaker och baljväxter med vitamin K

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag.
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. K/kcal
(µg)
Vit. K
(µg)
% DRIDRI
Mâchesallat19.8421377503 %19,89
(4)
Vattenkrasse16.6667250333 %30,00
(5)
Mangold röd småbladig färsk15.9375255340 %29,41
(5)
Nässlor förvällda15.1453604 %16,56
(5)
Spenat färsk14.875357476 %21,01
(5)
Spenat frysvara13260347 %28,85
(6)
Grönkål8.675347463 %21,61
(9)
Romansallat8.0625129172 %58,14
(9)
Broccoli kokt u. salt frysvara7.53846196261 %38,27
(10)
Kruksallat7.5230897.8130 %76,69
(10)
Brysselkål kokt6.63415272363 %27,57
(11)
Broccoli frysvara6.58333158211 %47,47
(11)
Ruccolasallat5.17143108.6145 %69,06
(15)
Isbergssallat3.1642944.359 %169,30
(24)
Broccoli2.54101.6135 %73,82
(30)
Squash1.926.635 %281,95
(39)
Gurka1.8769224.433 %307,38
(40)
Sparris grön kokt m. salt1.8545440.854 %183,82
(40)
Purjolök1.7833353.571 %140,19
(42)
Sockerärtor1.6675761.782 %121,56
(45)
Okra kokt u. salt1.64053 %187,50
(47)
Gröna bönor1.592594357 %174,42
(47)
Vitkål1.466674459 %170,45
(51)
Gröna bönor frysvara1.3314346.662 %160,94
(56)
Blomkål1.137527.336 %274,73
(66)
Wokgrönsaker Classic wokade m. rapsolja0.74680935.147 %213,68
(100)
Paprika grön0.65555611.816 %635,59
(114)
Rödkål0.5806451824 %416,67
(129)
Fefferoni konserv. inlagd0.57368410.915 %688,07
(131)
Gröna ärtor frysvara0.55217438.151 %196,85
(136)
Vitkålssallad m. lingonsylt0.5409843344 %227,27
(139)
Wokgrönsaker Asiatiska wokade m. rapsolja0.42040820.627 %364,08
(178)
Sojabönor färska förvällda u. skal0.35692346.462 %161,64
(210)
Paprika grön gul röd0.31818279 %1 071,43
(236)
Sparris vit konserv. u. lag0.3066674.66 %1 630,43
(245)
Paprika röd0.2954556.59 %1 153,85
(254)
Aubergine0.2894745.57 %1 363,64
(259)
Paprika grillad0.2521745.88 %1 293,10
(297)
Tomat körsbärstomat röd0.2446.18 %1 229,51
(307)
Morot0.222222811 %937,50
(338)
Paprika gul0.20833357 %1 500,00
(360)
Tomat0.1888893.45 %2 205,88
(397)
Röda linser konserv. u. lag0.16741614.920 %503,36
(448)
Tomat krossad konserv. m. lag0.1590913.55 %2 142,86
(471)
Gröna linser konserv. u. lag0.13695712.617 %595,24
(548)
Oliver svarta m. olja avrunna0.13591519.326 %388,60
(552)
KÃ¥lrot kokt0.1352944.66 %1 630,43
(554)
Tomat torkad m. olja0.11894722.630 %331,86
(631)
Rädisa0.1181821.32 %5 769,23
(635)
Oliver gröna m. paprikafyllning avrunna0.1171881520 %500,00
(640)

Visa fler livsmedel (+40)

Fett & olja med vitamin K

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag.
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. K/kcal
(µg)
Vit. K
(µg)
% DRIDRI
Rapsolja berikad0.144796128171 %58,59
(518)
Rapsolja0.144796128171 %58,59
(518)
Rapsolja kallpressad0.08303273.498 %102,18
(903)
Bordsmargarin fett 80% berikad typ Flora original0.0710235067 %150,00
(1 056)
Lättmargarin fett 40% berikad typ Lätt & lagom0.06010522.931 %327,51
(1 248)
Olivolja0.05848451.769 %145,07
(1 282)
Olivolja extra jungfruolja0.05045244.659 %168,16
(1 487)
Linfröolja0.02443421.629 %347,22
(3 069)
Palmolja0.01821316.121 %465,84
(4 118)
Smör fett 80%0.0101517.410 %1 013,51
(7 389)

Ägg, rom & och kaviar med vitamin K

Mängd per 100 gram livsmedel
% DRI = Procent av dagligt referensintag.
DRI = Antal gram livsmedel för att att uppnå dagligt referensintag.
(XX) = Antal kcal vid 100% DRI.

LivsmedelVit. K/kcal
(µg)
Vit. K
(µg)
% DRIDRI
Äggula rå0.25329280.8108 %92,82
(296)
Ägg rått0.22043830.240 %248,34
(340)
Ägg kokt0.22043830.240 %248,34
(340)
Äggula rå eko.0.18837961.682 %121,75
(398)
Ägg rått eko.0.1822725.734 %291,83
(411)

RDI för vitamin K

Grupp/Ålder Tillräckligt intag per dag
Spädbarn 7-11 månader 10 mikrogram
Barn 1-3 år 12 mikrogram
Barn 4-6 år 20 mikrogram
Barn 7-10 år 30 mikrogram
Barn 11-14 år 45 mikrogram
Barn 15-17 år 65 mikrogram
Vuxna 70 mikrogram
Källa: Livsmedelsverket
Tillbaka till toppen