Rätter

Béchamelsås

En klassisk sås som ofta används som smaksättare i matlagning är baserad på smöret som smälts och blandas med mjöl. Såsen har en lång historia som husmors favorit och är ett allmänt populärt val, både som bas i maten och som ett sätt att förstärka smakerna. På livsmedelsdata.se kan du läsa mer om näringsinnehållet och kaloriinnehållet i denna sås.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)123Energi
Energi (kj)516
Protein (g)4.2Makronutrienter
Fett totalt (g)8.22
Kolhydrater, tillg. (g)8.2
Kalcium (mg)135Mineraler
Järn (mg)0.1
Fosfor (mg)118
Selen (µg)2.2
Zink (mg)0.5
Magnesium (mg)13
Folat (µg)13.2
Jod (µg)48.4
Kalium (mg)182
Natrium (mg)333
Salt, NaCl (g)0.8
Vitamin A (RE/µg)51.6Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.05
Vitamin B12 (µg)0.61
Vitamin C (mg)0.7
Vitamin D (µg)1.28
Vitamin E (mg)1.1
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)48.2
Betakaroten/β-Karoten (µg)40
Tiamin (mg)0.05
Riboflavin (mg)0.15
Niacin (mg)0.11
Niacinekvivalenter (NE/mg)1.07
Sockerarter tot. (g)5.4Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)5.3
Summa mättade fettsyror (g)3.1Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0.3
Laurinsyra C12:0 (g)0.1
Myristinsyra C14:0 (g)0.5
Palmitinsyra C16:0 (g)1.6
Stearinsyra C18:0 (g)0.5
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)3.3Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.1
Oljesyra C18:1 (g)3.1
Summa fleromättade fettsyror (g)1.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.8
Linolensyra C18:3 (g)0.3
Arakidonsyra C20:4 (g)0.3
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)14.2
Vatten (g)77.7
Alkohol (g)0
Aska (g)1.6
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen