Rätter

Ljus sås m. grädde

Ljus sås är en klassisk sås som består av mjöl, smör och mjölk. Grädde kan tillsättas för att ge såsen en krämigare konsistens. Denna sås är ett vanligt tillbehör till mat som till exempel köttbullar, köttfärslimpa eller köttgryta. Genom att lägga till grädde får du en sås som är fetare och som smakar lite mer.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)111Energi
Energi (kj)465
Protein (g)1.3Makronutrienter
Fett totalt (g)9.7
Kolhydrater, tillg. (g)4.9
Kalcium (mg)20Mineraler
Järn (mg)0.1
Fosfor (mg)23
Selen (µg)0.8
Zink (mg)0.1
Magnesium (mg)6
Folat (µg)3.7
Jod (µg)3
Kalium (mg)38
Natrium (mg)439
Salt, NaCl (g)1.1
Vitamin A (RE/µg)66.9Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.01
Vitamin B12 (µg)0.12
Vitamin C (mg)0.2
Vitamin D (µg)0.25
Vitamin E (mg)1.1
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)60.9
Betakaroten/β-Karoten (µg)72
Tiamin (mg)0.01
Riboflavin (mg)0.03
Niacin (mg)0.11
Niacinekvivalenter (NE/mg)0.35
Sockerarter tot. (g)0.8Sockerarter
Monosackarider (g)0.1
Disackarider (g)0.8
Summa mättade fettsyror (g)4.1Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0.4
Laurinsyra C12:0 (g)0.2
Myristinsyra C14:0 (g)0.6
Palmitinsyra C16:0 (g)2.1
Stearinsyra C18:0 (g)0.7
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)3.7Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.1
Oljesyra C18:1 (g)3.4
Summa fleromättade fettsyror (g)1.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.9
Linolensyra C18:3 (g)0.3
Arakidonsyra C20:4 (g)0.3
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)16.5
Vatten (g)82.7
Alkohol (g)0
Aska (g)1.3
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen