Rätter
Pitepalt
Pitepalt är en traditionell rätt som är populär i Norrland. Den har funnits sedan urminnes tider och den består av en deg som görs av vetemjöl och fyllning som innehåller kött, lök och potatis. Pitepalt är en källa till många viktiga näringsämnen som till exempel protein, vitaminer och mineraler.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 180 | Energi |
Energi (kj) | 754 | |
Protein (g) | 4.8 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 6.04 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 25.1 | |
Kalcium (mg) | 10 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.8 | |
Fosfor (mg) | 101 | |
Selen (µg) | 1.9 | |
Zink (mg) | 1.1 | |
Magnesium (mg) | 28 | |
Folat (µg) | 14.8 | |
Jod (µg) | 46.8 | |
Kalium (mg) | 265 | |
Natrium (mg) | 572 | |
Salt, NaCl (g) | 1.4 | |
Vitamin A (RE/µg) | 1.7 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.18 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.03 | |
Vitamin C (mg) | 11.4 | |
Vitamin D (µg) | 0.06 | |
Vitamin E (mg) | 0.2 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 1.4 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 4 | |
Tiamin (mg) | 0.1 | |
Riboflavin (mg) | 0.04 | |
Niacin (mg) | 2.38 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 3.21 | |
Sockerarter tot. (g) | 0.5 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0.3 | |
Disackarider (g) | 0.3 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 2.4 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.1 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 1.5 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.8 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 2.3 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.2 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 2 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.8 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.7 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 13 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 11.4 | |
Vatten (g) | 59.2 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 2.2 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket