Rätter

Parisersmörgås

Parisersmörgås är en maträtt som är vanligt förekommande i Sverige. Den består av skivad skinka, skivad ost, sylt och grönsaker. Förutom att den är en god maträtt innehåller den också en mängd näringsämnen som är viktiga för kroppen. På den här sidan kan du läsa mer om vilka näringsämnen som finns i en parisersmörgås.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)177Energi
Energi (kj)743
Protein (g)11.6Makronutrienter
Fett totalt (g)8.58
Kolhydrater, tillg. (g)12.8
Kalcium (mg)36Mineraler
Järn (mg)1.1
Fosfor (mg)135
Selen (µg)8.1
Zink (mg)1.9
Magnesium (mg)19
Folat (µg)27.2
Jod (µg)50
Kalium (mg)204
Natrium (mg)477
Salt, NaCl (g)1.2
Vitamin A (RE/µg)66.4Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.1
Vitamin B12 (µg)0.65
Vitamin C (mg)1.6
Vitamin D (µg)1
Vitamin E (mg)2
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)65.5
Betakaroten/β-Karoten (µg)10
Tiamin (mg)0.13
Riboflavin (mg)0.18
Niacin (mg)1.78
Niacinekvivalenter (NE/mg)4.09
Sockerarter tot. (g)2.7Sockerarter
Monosackarider (g)0.9
Disackarider (g)1.8
Summa mättade fettsyror (g)2.8Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)1.7
Stearinsyra C18:0 (g)0.8
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)3.7Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.2
Oljesyra C18:1 (g)3.4
Summa fleromättade fettsyror (g)1.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.9
Linolensyra C18:3 (g)0.2
Arakidonsyra C20:4 (g)0.2
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)104.6
Vatten (g)63.7
Alkohol (g)0
Aska (g)1.8
Avfall (skal, etc)(%)2.7
Tillsatt socker (g)2
Fritt socker (g)2

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen