Grönsaker. baljväxter. svamp

Gråärtor kokta m. salt

Gråärtor är en baljväxt som är rik på näringsämnen som kalium, kalcium och järn. De är rika på fibrer och innehåller också lite fett och protein. När de kokas med salt är de en bra källa till näringsämnen som är viktiga för att upprätthålla en hälsosam kost.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)130Energi
Energi (kj)544
Protein (g)10.2Makronutrienter
Fett totalt (g)0.5
Kolhydrater, tillg. (g)16.6
Kalcium (mg)52Mineraler
Järn (mg)2
Fosfor (mg)185
Selen (µg)7.8
Zink (mg)1.6
Magnesium (mg)39
Folat (µg)3.8
Jod (µg)31.7
Kalium (mg)290
Natrium (mg)250
Salt, NaCl (g)0.6
Vitamin A (RE/µg)0.5Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.08
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)0
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.2
Vitamin K (µg)11
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)6
Tiamin (mg)0.02
Riboflavin (mg)0.09
Niacin (mg)0.71
Niacinekvivalenter (NE/mg)2.4
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)0.3Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0.1
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0.1
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)62.3
Alkohol (g)0
Aska (g)1.7
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen