Grönsaker. baljväxter. svamp
Gråärtor kokta m. salt
Gråärtor är en baljväxt som är rik på näringsämnen som kalium, kalcium och järn. De är rika på fibrer och innehåller också lite fett och protein. När de kokas med salt är de en bra källa till näringsämnen som är viktiga för att upprätthålla en hälsosam kost.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 130 | Energi |
Energi (kj) | 544 | |
Protein (g) | 10.2 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 0.5 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 16.6 | |
Kalcium (mg) | 52 | Mineraler |
Järn (mg) | 2 | |
Fosfor (mg) | 185 | |
Selen (µg) | 7.8 | |
Zink (mg) | 1.6 | |
Magnesium (mg) | 39 | |
Folat (µg) | 3.8 | |
Jod (µg) | 31.7 | |
Kalium (mg) | 290 | |
Natrium (mg) | 250 | |
Salt, NaCl (g) | 0.6 | |
Vitamin A (RE/µg) | 0.5 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.08 | |
Vitamin B12 (µg) | 0 | |
Vitamin C (mg) | 0 | |
Vitamin D (µg) | 0 | |
Vitamin E (mg) | 0.2 | |
Vitamin K (µg) | 11 | |
Retinol (µg) | 0 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 6 | |
Tiamin (mg) | 0.02 | |
Riboflavin (mg) | 0.09 | |
Niacin (mg) | 0.71 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 2.4 | |
Sockerarter tot. (g) | 0 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0 | |
Disackarider (g) | 0 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.3 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0.1 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.1 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 0 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.1 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.1 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 0 | |
Vatten (g) | 62.3 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1.7 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket