Grönsaker. baljväxter. svamp

Jordärtskocka

Jordärtskocka är en vanlig grönsak som har använts som mat i flera århundraden. Den har ett högt innehåll av kolhydrater, men även ett antal vitaminer och mineraler. Den kan användas bland annat för att förbereda soppor, grytor, bakverk och pajer.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)67Energi
Energi (kj)280
Protein (g)1.9Makronutrienter
Fett totalt (g)0.4
Kolhydrater, tillg. (g)12.8
Kalcium (mg)14Mineraler
Järn (mg)0.3
Fosfor (mg)66
Selen (µg)0
Zink (mg)0.3
Magnesium (mg)16
Folat (µg)20
Jod (µg)1
Kalium (mg)610
Natrium (mg)1
Salt, NaCl (g)0
Vitamin A (RE/µg)0Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.09
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)10
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.2
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.08
Riboflavin (mg)0.04
Niacin (mg)1.6
Niacinekvivalenter (NE/mg)1.9
Sockerarter tot. (g)3.2Sockerarter
Monosackarider (g)3.2
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)0Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)81.7
Alkohol (g)0
Aska (g)1.3
Avfall (skal, etc)(%)31
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen