Lever. njure. tunga etc.

Lamm bräss rå

Lamm är ett kött som är en viktig källa till protein och näringsämnen i människors kost. Bräss är en del av lammköttet och är ett mörkt kött som är ett utmärkt val för att tillgodose ditt dagliga behov av näringsämnen, som protein, järn, zink och B-vitaminer. Det finns också vissa näringsämnen som är extra höga i bräss i jämförelse med andra delar av lammköttet. När bräss konsumeras rått är det viktigt att man är extra försiktig eftersom det kan innehålla bakterier som kan vara skadliga för människor.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)131Energi
Energi (kj)549
Protein (g)15.3Makronutrienter
Fett totalt (g)7.8
Kolhydrater, tillg. (g)0
Kalcium (mg)8Mineraler
Järn (mg)1.7
Fosfor (mg)400
Selen (µg)3
Zink (mg)1.9
Magnesium (mg)21
Folat (µg)13
Jod (µg)1.9
Kalium (mg)420
Natrium (mg)75
Salt, NaCl (g)0.2
Vitamin A (RE/µg)7Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.03
Vitamin B12 (µg)6
Vitamin C (mg)18
Vitamin D (µg)0.4
Vitamin E (mg)0.4
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)7
Betakaroten/β-Karoten (µg)0
Tiamin (mg)0.03
Riboflavin (mg)0.25
Niacin (mg)3.7
Niacinekvivalenter (NE/mg)6.51
Sockerarter tot. (g)0Sockerarter
Monosackarider (g)0
Disackarider (g)0
Summa mättade fettsyror (g)3.8Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.4
Palmitinsyra C16:0 (g)1.6
Stearinsyra C18:0 (g)1.7
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)3Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.2
Oljesyra C18:1 (g)2.8
Summa fleromättade fettsyror (g)0.4Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.2
Linolensyra C18:3 (g)0.2
Arakidonsyra C20:4 (g)0.2
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)250
Vatten (g)75.6
Alkohol (g)0
Aska (g)1.3
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen