Rätter
Brunsås m. mjölk
Brunsås är en klassisk svensk rätt som är väldigt populär. Den består av en bas av mjölk och vetemjöl som kokas tillsammans, ofta med grönsaker som t.ex. morötter. Den serveras ofta med potatis, gräddfil och kött. Det är en god, krämig och näringsrik rätt som passar alla smaker.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 136 | Energi |
Energi (kj) | 571 | |
Protein (g) | 4.5 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 7.86 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 11.9 | |
Kalcium (mg) | 120 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.2 | |
Fosfor (mg) | 120 | |
Selen (µg) | 2 | |
Zink (mg) | 0.5 | |
Magnesium (mg) | 16 | |
Folat (µg) | 13.9 | |
Jod (µg) | 12 | |
Kalium (mg) | 182 | |
Natrium (mg) | 817 | |
Salt, NaCl (g) | 2 | |
Vitamin A (RE/µg) | 34 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.06 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.53 | |
Vitamin C (mg) | 0.7 | |
Vitamin D (µg) | 1.34 | |
Vitamin E (mg) | 1.6 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 31.8 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 27 | |
Tiamin (mg) | 0.05 | |
Riboflavin (mg) | 0.15 | |
Niacin (mg) | 0.44 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 1.42 | |
Sockerarter tot. (g) | 8.3 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 2.4 | |
Disackarider (g) | 5.9 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 1.7 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0.1 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0.1 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.2 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.9 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.3 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 4 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.1 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 3.8 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 1.7 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 1.2 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.5 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.5 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 6.5 | |
Vatten (g) | 72.6 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 2.9 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 3 | |
Fritt socker (g) | 3 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket