Rätter

Hedvigsoppa m. vitkål nötfärs morot

En komponerad soppa med bland annat vitkål, nötfärs och morot. Den innehåller ett stort antal näringsämnen som är viktiga för en hälsosam kost.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)59Energi
Energi (kj)246
Protein (g)5.3Makronutrienter
Fett totalt (g)2.71
Kolhydrater, tillg. (g)2.8
Kalcium (mg)21Mineraler
Järn (mg)0.6
Fosfor (mg)54
Selen (µg)1.3
Zink (mg)1.2
Magnesium (mg)11
Folat (µg)7.1
Jod (µg)11
Kalium (mg)136
Natrium (mg)317
Salt, NaCl (g)0.8
Vitamin A (RE/µg)104.6Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.09
Vitamin B12 (µg)0.26
Vitamin C (mg)7.7
Vitamin D (µg)0.02
Vitamin E (mg)0.3
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)2.5
Betakaroten/β-Karoten (µg)1034
Tiamin (mg)0.04
Riboflavin (mg)0.04
Niacin (mg)1.34
Niacinekvivalenter (NE/mg)2.28
Sockerarter tot. (g)2.7Sockerarter
Monosackarider (g)2.1
Disackarider (g)0.6
Summa mättade fettsyror (g)1.2Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)0.6
Stearinsyra C18:0 (g)0.4
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)1.2Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.1
Oljesyra C18:1 (g)1
Summa fleromättade fettsyror (g)0.2Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.1
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)13.6
Vatten (g)86.8
Alkohol (g)0
Aska (g)1.3
Avfall (skal, etc)(%)4.6
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Hedvigsoppa recept

Här är ett recept för Hedvigsoppa med vitkål, nötfärs och morot:

Ingredienser:

  • 500 g nötfärs
  • 1 liten vitkÃ¥lshuvud, strimlad
  • 2 morötter, tärnade
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 liter hönsbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
  • Persilja till garnering (valfritt)

Gör så här:

  1. Stek nötfärsen i smör i en stor kastrull eller gryta tills den är genomstekt och gyllenbrun.
  2. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa tills löken är mjuk.
  3. Tillsätt vitkål, morötter, hönsbuljong och tomatpuré och låt det sjuda i ca 20-30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  4. Tillsätt grädde och låt det sjuda i ytterligare några minuter tills soppan är varm.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan varm med persilja som garnering om så önskas.

Hoppas du gillar det!

Tillbaka till toppen