Rätter
Köttfärssås älg
Älgköttfärssås är en populär rätt som görs av älgköttfärs. Den är ofta kryddad med kryddor som vitlök, lök och peppar. Det finns olika varianter av älgköttfärssås, men de vanligaste tillbehören är potatis och grönsaker. Rätten är rik på näringsämnen och är ett gott och hälsosamt alternativ till andra former av kött.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 82 | Energi |
Energi (kj) | 342 | |
Protein (g) | 9.9 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 2.45 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 4.5 | |
Kalcium (mg) | 17 | Mineraler |
Järn (mg) | 1.6 | |
Fosfor (mg) | 96 | |
Selen (µg) | 2.9 | |
Zink (mg) | 2.7 | |
Magnesium (mg) | 19 | |
Folat (µg) | 9.8 | |
Jod (µg) | 25.6 | |
Kalium (mg) | 235 | |
Natrium (mg) | 706 | |
Salt, NaCl (g) | 1.8 | |
Vitamin A (RE/µg) | 26.6 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.14 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.69 | |
Vitamin C (mg) | 5.2 | |
Vitamin D (µg) | 0.11 | |
Vitamin E (mg) | 1.6 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 7.9 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 214 | |
Tiamin (mg) | 0.07 | |
Riboflavin (mg) | 0.1 | |
Niacin (mg) | 2.47 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 4.28 | |
Sockerarter tot. (g) | 3.4 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 2.9 | |
Disackarider (g) | 0.5 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 0.5 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 0.2 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.2 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 1.2 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 1.1 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0.6 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.4 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.1 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.1 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 20.9 | |
Vatten (g) | 79.6 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 2.7 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 1.1 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 1 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket