Rätter
Ljus sås m. grädde
Ljus sås är en klassisk sås som består av mjöl, smör och mjölk. Grädde kan tillsättas för att ge såsen en krämigare konsistens. Denna sås är ett vanligt tillbehör till mat som till exempel köttbullar, köttfärslimpa eller köttgryta. Genom att lägga till grädde får du en sås som är fetare och som smakar lite mer.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 111 | Energi |
Energi (kj) | 465 | |
Protein (g) | 1.3 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 9.7 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 4.9 | |
Kalcium (mg) | 20 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.1 | |
Fosfor (mg) | 23 | |
Selen (µg) | 0.8 | |
Zink (mg) | 0.1 | |
Magnesium (mg) | 6 | |
Folat (µg) | 3.7 | |
Jod (µg) | 3 | |
Kalium (mg) | 38 | |
Natrium (mg) | 439 | |
Salt, NaCl (g) | 1.1 | |
Vitamin A (RE/µg) | 66.9 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.01 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.12 | |
Vitamin C (mg) | 0.2 | |
Vitamin D (µg) | 0.25 | |
Vitamin E (mg) | 1.1 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 60.9 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 72 | |
Tiamin (mg) | 0.01 | |
Riboflavin (mg) | 0.03 | |
Niacin (mg) | 0.11 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 0.35 | |
Sockerarter tot. (g) | 0.8 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0.1 | |
Disackarider (g) | 0.8 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 4.1 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0.4 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0.2 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.6 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 2.1 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.7 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 3.7 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.1 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 3.4 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 1.2 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 0.9 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.3 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.3 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 16.5 | |
Vatten (g) | 82.7 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1.3 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 0 | |
Tillsatt socker (g) | 0 | |
Fritt socker (g) | 0 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket