Rätter

Ljus sås m. mjölk

Ljus sås med mjölk är en populär rätt som kan tillagas på många olika sätt. Den är ofta gjord på en bas av mjölk och vetemjöl som har värmts upp med smör eller margarin. Ibland kan även grädde, buljong eller annat tillsättas för att få en tydligare smak.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)108Energi
Energi (kj)450
Protein (g)4.7Makronutrienter
Fett totalt (g)5.67
Kolhydrater, tillg. (g)9.3
Kalcium (mg)135Mineraler
Järn (mg)0.1
Fosfor (mg)123
Selen (µg)2.3
Zink (mg)0.5
Magnesium (mg)15
Folat (µg)14.9
Jod (µg)13.5
Kalium (mg)196
Natrium (mg)460
Salt, NaCl (g)1.2
Vitamin A (RE/µg)30.8Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.05
Vitamin B12 (µg)0.66
Vitamin C (mg)0.8
Vitamin D (µg)1.32
Vitamin E (mg)1
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)27.2
Betakaroten/β-Karoten (µg)42
Tiamin (mg)0.06
Riboflavin (mg)0.16
Niacin (mg)0.17
Niacinekvivalenter (NE/mg)1.23
Sockerarter tot. (g)5.6Sockerarter
Monosackarider (g)0.1
Disackarider (g)5.5
Summa mättade fettsyror (g)1.6Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0.1
Laurinsyra C12:0 (g)0.1
Myristinsyra C14:0 (g)0.2
Palmitinsyra C16:0 (g)0.8
Stearinsyra C18:0 (g)0.3
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)2.6Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.1
Oljesyra C18:1 (g)2.5
Summa fleromättade fettsyror (g)1.1Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.8
Linolensyra C18:3 (g)0.3
Arakidonsyra C20:4 (g)0.3
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)7.3
Vatten (g)78.1
Alkohol (g)0
Aska (g)2
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen