Rätter

Pitepalt

Pitepalt är en traditionell rätt som är populär i Norrland. Den har funnits sedan urminnes tider och den består av en deg som görs av vetemjöl och fyllning som innehåller kött, lök och potatis. Pitepalt är en källa till många viktiga näringsämnen som till exempel protein, vitaminer och mineraler.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)180Energi
Energi (kj)754
Protein (g)4.8Makronutrienter
Fett totalt (g)6.04
Kolhydrater, tillg. (g)25.1
Kalcium (mg)10Mineraler
Järn (mg)0.8
Fosfor (mg)101
Selen (µg)1.9
Zink (mg)1.1
Magnesium (mg)28
Folat (µg)14.8
Jod (µg)46.8
Kalium (mg)265
Natrium (mg)572
Salt, NaCl (g)1.4
Vitamin A (RE/µg)1.7Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.18
Vitamin B12 (µg)0.03
Vitamin C (mg)11.4
Vitamin D (µg)0.06
Vitamin E (mg)0.2
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)1.4
Betakaroten/β-Karoten (µg)4
Tiamin (mg)0.1
Riboflavin (mg)0.04
Niacin (mg)2.38
Niacinekvivalenter (NE/mg)3.21
Sockerarter tot. (g)0.5Sockerarter
Monosackarider (g)0.3
Disackarider (g)0.3
Summa mättade fettsyror (g)2.4Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)1.5
Stearinsyra C18:0 (g)0.8
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)2.3Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0.2
Oljesyra C18:1 (g)2
Summa fleromättade fettsyror (g)0.8Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.7
Linolensyra C18:3 (g)0
Arakidonsyra C20:4 (g)0
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)13Övrigt
Kolesterol (mg)11.4
Vatten (g)59.2
Alkohol (g)0
Aska (g)2.2
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen