Rätter

Potatis stuvad

Potatis är en populär ingrediens som ofta används i matlagning och anses vara ett mångsidigt och näringsrikt livsmedel. Det finns olika mål att förbereda potatis, såsom stuvning. Stuvning är en matlagningsteknik som ger potatisen en mjuk och krämig konsistens, samtidigt som den behåller sina näringsämnen.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)94Energi
Energi (kj)394
Protein (g)2.7Makronutrienter
Fett totalt (g)2.49
Kolhydrater, tillg. (g)14.4
Kalcium (mg)52Mineraler
Järn (mg)0.3
Fosfor (mg)69
Selen (µg)0.8
Zink (mg)0.3
Magnesium (mg)17
Folat (µg)17.6
Jod (µg)32.4
Kalium (mg)276
Natrium (mg)252
Salt, NaCl (g)0.6
Vitamin A (RE/µg)17.2Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.14
Vitamin B12 (µg)0.21
Vitamin C (mg)12.3
Vitamin D (µg)0.47
Vitamin E (mg)0.4
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)13.6
Betakaroten/β-Karoten (µg)43
Tiamin (mg)0.06
Riboflavin (mg)0.07
Niacin (mg)1.25
Niacinekvivalenter (NE/mg)1.79
Sockerarter tot. (g)2.2Sockerarter
Monosackarider (g)0.2
Disackarider (g)2
Summa mättade fettsyror (g)0.9Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0.1
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0.1
Palmitinsyra C16:0 (g)0.4
Stearinsyra C18:0 (g)0.1
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)1Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)1
Summa fleromättade fettsyror (g)0.4Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0.3
Linolensyra C18:3 (g)0.1
Arakidonsyra C20:4 (g)0.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)4
Vatten (g)77.6
Alkohol (g)0
Aska (g)1.4
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen