Rätter
Smörgåstårta el. landgång
En maträtt som är vanlig att servera för både stora och små tillställningar är en maträtt som består av olika skikt med bröd, ost och skinkor, och som kan variera i ingredienser. Den kan serveras som en buffé eller som en lättare lunch. Den innehåller ofta olika typer av näringsämnen som kolhydrater, protein, fett och vitaminer.
Näringsvärden
Innehåll | Per 100 g | Grupp |
---|---|---|
Energi (kcal) | 238 | Energi |
Energi (kj) | 995 | |
Protein (g) | 8.7 | Makronutrienter |
Fett totalt (g) | 15.53 | |
Kolhydrater, tillg. (g) | 15.1 | |
Kalcium (mg) | 59 | Mineraler |
Järn (mg) | 0.6 | |
Fosfor (mg) | 106 | |
Selen (µg) | 10.1 | |
Zink (mg) | 0.7 | |
Magnesium (mg) | 17 | |
Folat (µg) | 26.8 | |
Jod (µg) | 32 | |
Kalium (mg) | 149 | |
Natrium (mg) | 495 | |
Salt, NaCl (g) | 1.2 | |
Vitamin A (RE/µg) | 69.3 | Vitaminer |
Vitamin B6 (mg) | 0.08 | |
Vitamin B12 (µg) | 0.57 | |
Vitamin C (mg) | 4.4 | |
Vitamin D (µg) | 0.52 | |
Vitamin E (mg) | 3 | |
Vitamin K (µg) | 0 | |
Retinol (µg) | 54.4 | |
Betakaroten/β-Karoten (µg) | 172 | |
Tiamin (mg) | 0.1 | |
Riboflavin (mg) | 0.1 | |
Niacin (mg) | 1.6 | |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 3.26 | |
Sockerarter tot. (g) | 2.5 | Sockerarter |
Monosackarider (g) | 0.6 | |
Disackarider (g) | 1.8 | |
Summa mättade fettsyror (g) | 4.5 | Mättade fettsyror |
Fettsyra 4:0-10:0 (g) | 0.6 | |
Laurinsyra C12:0 (g) | 0.2 | |
Myristinsyra C14:0 (g) | 0.5 | |
Palmitinsyra C16:0 (g) | 2.3 | |
Stearinsyra C18:0 (g) | 0.8 | |
Arakidinsyra C20:0 (g) | 0.1 | |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 7.6 | Enkelomättade fettsyror |
Palmitoljesyra C16:1 (g) | 0.1 | |
Oljesyra C18:1 (g) | 7.2 | |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 2.1 | Fleromättade fettsyror |
Linolsyra C18:2 (g) | 1.6 | |
Linolensyra C18:3 (g) | 0.5 | |
Arakidonsyra C20:4 (g) | 0.5 | |
EPA C20:5 (g) | 0 | |
DPA C22:5 (g) | 0 | |
DHA C22:6 (g) | 0 | |
Fullkorn, totalt (g) | 0 | Övrigt |
Kolesterol (mg) | 50.4 | |
Vatten (g) | 57.1 | |
Alkohol (g) | 0 | |
Aska (g) | 1.7 | |
Avfall (skal, etc)(%) | 4.7 | |
Tillsatt socker (g) | 1 | |
Fritt socker (g) | 1 |
All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket