Smaksättare

Salt örtsalt

Salt örtsalt är ett vanligt tillsatsämne som används för att smaksätta livsmedel. Det är en blandning av soja, potatisstärkelse, salt och örter som ger livsmedlet en unik smak. I Sverige hittar man vanligast salt örtsalt som innehåller en blandning av paprikapulver, lökpulver och vitlökpulver.

Näringsvärden

Innehåll Per 100 gGrupp
Energi (kcal)18Energi
Energi (kj)76
Protein (g)0.9Makronutrienter
Fett totalt (g)0.12
Kolhydrater, tillg. (g)2.7
Kalcium (mg)115Mineraler
Järn (mg)5.4
Fosfor (mg)18
Selen (µg)0.5
Zink (mg)0.2
Magnesium (mg)52
Folat (µg)17.8
Jod (µg)600
Kalium (mg)221
Natrium (mg)35385
Salt, NaCl (g)88.5
Vitamin A (RE/µg)26.5Vitaminer
Vitamin B6 (mg)0.07
Vitamin B12 (µg)0
Vitamin C (mg)1.3
Vitamin D (µg)0
Vitamin E (mg)0.2
Vitamin K (µg)0
Retinol (µg)0
Betakaroten/β-Karoten (µg)318
Tiamin (mg)0.02
Riboflavin (mg)0.04
Niacin (mg)0.26
Niacinekvivalenter (NE/mg)0.4
Sockerarter tot. (g)0.2Sockerarter
Monosackarider (g)0.1
Disackarider (g)0.1
Summa mättade fettsyror (g)0Mättade fettsyror
Fettsyra 4:0-10:0 (g)0
Laurinsyra C12:0 (g)0
Myristinsyra C14:0 (g)0
Palmitinsyra C16:0 (g)0
Stearinsyra C18:0 (g)0
Arakidinsyra C20:0 (g)0
Summa enkelomättade fettsyror (g)0Enkelomättade fettsyror
Palmitoljesyra C16:1 (g)0
Oljesyra C18:1 (g)0
Summa fleromättade fettsyror (g)0Fleromättade fettsyror
Linolsyra C18:2 (g)0
Linolensyra C18:3 (g)0.1
Arakidonsyra C20:4 (g)0.1
EPA C20:5 (g)0
DPA C22:5 (g)0
DHA C22:6 (g)0
Fullkorn, totalt (g)0Övrigt
Kolesterol (mg)0
Vatten (g)4.2
Alkohol (g)0
Aska (g)90.8
Avfall (skal, etc)(%)0
Tillsatt socker (g)0
Fritt socker (g)0

All data är sammanställd och inhämtad från Livsmedelsverket

Tillbaka till toppen